ZOI u Vancouveru
0

Zlata za SAD, Kinu, Austriju, Rusiju i Norvešku

FENA
Nikita Kriukov (Foto: AP)
Nikita Kriukov (Foto: AP)
Peti takmičarski dan Olimpijskih igara u Vancouveru obilježila su tri zlata Sjedinjenih Država, Njmačke i po jedno Austrije, Kine, Rusije i Norveške.

Svoja prva olimpijska zlata osvojili Amerikanka Lindsey Vonn u spustu i Rus Nikita Kriukov i Marit Bjorgen iz Norveške u skijaškom trčanju, dok su titule olimpijskih šampiona odbranili Wolfgang i Andreas Linger iz Austrije u sankanju, Amerikanci Shani Davis u brzom klizanju i Shaun White u snowboard halfpipeu i Meng Vang iz Kine u brzom klizanju na kratkoj stazi.

Lindsey Vonn je u spustu došla do svoje prve titule olimpijske šampionke, ispred sunarodnice Julije Mancuso i Austrijanke Elizabeth Goergl.

Marit Bjorgen je trijumfovala u skijaškom trčanju u sprintu, klasičnim stilom, a pored nje su se na pobjedničkom postolju našle Justina Kovalčik iz Poljske i Slovenka Petra Majdič. Kod muškaraca, u istoj disciplini, do zlata je došao Nikita Krijukov, ispred sunarodnika Aleksandera Panžinskog i Norvežanina Petera Northuga.

Shani Davis osvojio je titulu olimpijskog šampiona u brzom klizanju na 1.000 metara i tako ponovio rezultat iz Torina 2006. godine. Amerikanac je u finalu nadmašio šampiona na upola kraćoj dionici i Tae Buma Moa iz Južne Koreje i sunarodnika Chad Kendrick.

Kineskinja Meng Vang odbranila je titulu olimpijske šampionke u klizanju na brzoj stazi u utrci na 500 metara, pošto je trijumfovala ispred Kanađanke Marijen Sent Gele i Arijane Fontane iz Italije.

Braća Wolfgang i Andreas Linger ponovo su postali olimpijski šampioni u sankanju u konkrenciji parova, a pored njih na podijum su se popeli Latvijci Andris i Juris Sics, i Patrick Leitner i Alexander Resch iz Njemačke.

Shaun White je ubjedljivo došao do drugog olimpijskog zlata u karijeri u snowboardu, u disciplini halfpipe, ispred Finca Peetua Piiroinena i još jednog Amerikanca Scotta Laga.

Nakon pet takmičarskih dana Amerikanci ukupno imaju 14 medalja, od kojih je pet zlatnih, slijede Nijemci sa tri zlatne, a deset ukupno.