Zimska olimpijska akademija u organizaciji OKBiH i Američke ambasade u Sarajevu

Klix.ba
3.1.2013. u 11:53
33
1
Zimska olimpijska akademija u organizaciji OKBiH i Američke ambasade u Sarajevu
33
1/5 Doboj Istok
2/5 Jajce
3/5 Prijedor
4/5 Široki Brijeg
5/5 Višegrad
Cilj projekta je povezivanje mladih ljudi različitih nacionalnosti, iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, kroz sportske aktivnosti i edukativni program o vrijednostima olimpizma.
Ovaj projekt će biti značajan korak ka jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će kroz sport promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost i solidarnost među mladima u Bosni i Hercegovini.

Projekt je značajan i za Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine jer je usko povezan sa ciljevima i djelatnostima Olimpijskog komiteta BiH: „...protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja u sportu na osnovu rasne, etničke, vjerske, političke, spolne ili druge pripadnosti“, a utemeljen Olimpijskom poveljom.

Ciljevi projekta su povezivanje mladih kroz sport i edukaciju mladih o vrijednostima olimpizma kroz interaktivne radionice, predavanja i druge sadržaje.

Projekt će imati dvije osnovne aktivnosti, sportski program, u kojem će u sklopu Zimske olimpijske akademije biti organizirano skijanje i klizanje, te edukativni program koji će se sastojati od predavanja o temi vrijednosti olimpizma, interaktivne radionice koja će ojačati timski duh, toleranciju i poštovanje te razgovora sa olimpijcima, renomiranim sportskim radnicima, šampionima...

U projektu će učestvovati 40 srednjoškolaca iz čitave Bosne i Hercegovine, u dobi od 14 do 18 godina, različitog spola, nacionalne i vjerske pripadnosti, kao i iz različitih gradova. Oni su izabrani na osnovu školskog uspjeha i vladanja, a bit će im data mogućnost da promoviraju Olimpijske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama.

Posjećene su srednje škole u sljedećim gradovima: Prijedor, Doboj Istok, Olovo, Višegrad, Trebinje, Široki Brijeg, Livno, Jajce i Fojnica.

Ovo je prvi projekt ove vrste u regiji, a finansirala ga je Američka ambasada u Sarajevu.

Dakle, krajem januara 40 mladih iz cijele BiH će se naći u Sarajevu kako bi se družili, bavili sportom i učili o olimpizmu i njegovim vrijednostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: