Prvi put nakon 1981.
48

Žene u Iranu će moći na stadionu gledati kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo

E.S.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ženama u Iranu bit će dozvoljeno prisustvovati kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo za muškarce, prenijela je službena novinska agencija IRNA saopćenje službenika Ministarstva sporta.

Tako že žene 10. oktobra moći doći na kvalifikacijsku utakmicu protiv Kambodže na stadionu Asadi piše Reuters.

Iz Ministarstva je saopćeno da su za to ispunjeni uslovi i da će Iran na taj način pokazati svijetu kako žene u toj zemlji nisu diskriminirane.

Ovo će biti prvi put nakon 1981. godine da žene u Iranu prisustvuju utakmici na stadionu. Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranje nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Tada su ultrakonzervativni imami to opravdavali tvrdnjom da žene ne bi smjele biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača, niti njihovim "neukusnim" komentarima.

AFC, azijsko nogometno upravljačko tijelo koje broji 47 članova, uključujući Iran, saopćilo je u utorak da radi na pomaganju FIFA-i da pronađe "prijateljsko rješenje" koje će omogućiti ženama u Iranu da prisustvuju utakmicama.

"Ne postoji zakonska zabrana ženama da gledaju nogometne utakmice na stadionu", rekao je ministar sporta Jamshid Taghizadeh.

Predsjednik Svjetske nogometne asocijacije - FIFA Gianni Infantino nedavno je pozvao Iran da dopusti ženama dolazak na stadione za vrijeme kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Infantino je Nogometnom savezu Irana dao rok do 15. jula da ukine zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru 2022. godine Infantino je u pismu Nogometnom savezu Irana u julu kazao da to duguju ženama širom svijeta.

Postoji mogućnost da FIFA sankcionira Nogometni savez Irana ako žene ostanu isključene iz ovih sportskih događaja.

Suspenzija bi značila da Iran možda neće moći učestvovati na SP-u 2022. godine.