Nakon EYOF-a
987

Zbog Jahorine i Bjelašnice olimpijski skijaši iz Kine odbili Garmisch-Partenkirchen

Piše: M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Jahorina i Bjelašnica u posljednjih nekoliko godina doživljavaju procvat kada je riječ o turističkom potencijalu, ali odnedavno su ove dvije olimpijske ljepotice sve atraktvnije i za profesionalne sportaše. Naime, uskoro na Jahorinu i Bjelašnicu dolaze profesionalni skijaši iz Kine na pripreme, a odbili su Garmisch-Partenkirchen kako bi došli u Sarajevo.

"Profesionalni skijaši iz Kine dolaze na pripreme na Bjelašnicu i Jahorinu. Oni su već ove godine bili krenuli prema Garmisch-Partenkirchenu gdje su i proveli nekoliko dana, ali nakon što smo im mi s Jahorine i Bjelašnice poslali ponudu oni su ipak odlučili doći kod nas. Prelomili su iz razloga što smo im mi ponudili dvije planine za pripreme. Dakle, jedna grupa će biti smještena na Jahorini, a druga na Bjelašnici i bit će ovdje sve dok ima snijega, tj. otprilike do kraja marta", rekao nam je Dejan Ljevnaić iz Olimpijskog centra Jahorina.

Kako dalje navodi, Olimpijski centar Jahorina je još u januaru ugostio 120 Kineza i ako se saradnja pokaže uspješnom, postoji mogućnost popunjavanja svih smještajnih kapaciteta koji se nude na ove dvije bh. olimpijske ljepotice.

"Kinezi su prvi put odsjeli kod nas upravo u januaru i izabrali su BiH ispred svih drugih zemalja zbog ljepote grada, blizine međunarodnog aerodroma, nekoliko izuzetnih skijališta te mnogih drugih prednosti. Ja sam bio u Garmisch-Partenkirchenu nekoliko puta i ja vam garantujem da su Jahorina i Bjelašnica višestruko bolja skijališta kada je konkretno riječ o alpskom skijanju, a i upola smo jeftiniji. Međutim, za dolazak Kineza je bilo važno i to što im ne trebaju vize za BiH", dodao je Ljevnaić.

On je kazao kako se jedna grupa profesionalnih skijaša iz Kine već nalazi na Bjelašnici, a kroz nekoliko dana se očekuje dolazak druge grupe na Jahorinu. On još jednom naglašava kako bi saradnja s turistima iz Kine mogla u bliskoj budućnosti nabolje promijeniti kompletan turizam u BiH.

"Zimske olimpijske igre će biti održane upravo u Kini 2022. godine. Skijanje kao buržujski sport i nije kroz historiju bio popularan među Kinezima koji su oduvijek bili poznati kao komunisti. Međutim, nakon što su dobili organizaciju Olimpijade oni su dobili nalog od vlasti da do 2022. godine moraju imati blizu 100 miliona skijaša. Oni trenutno rade na građenju 47 skijaških centara u Kini, a njihovi sportisti se pripremaju širom svijeta. Naravno, mi smo tu vidjeli svoju šansu", zaključuje Dejan Ljevnaić.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) svečano je zatvoren u petak, a gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković u više navrata su istakli kako je ova sportska manifestacija uveliko doprinijela populariziranju ova dva grada kao istaknutih turističkih destinacija.

"Informacije o novim aranžmanima za sportiste na našim olimpijskim planinama nakon Evropskog olimpijskog festivala za mlade EYOF 2019. su ohrabrujuće. Naša je želja i nada bila da će ova manifestacija, na koju smo svi ponosni, donijeti veću konkurentnost našim turističkim potencijalima. Ove vijesti govore upravo to. Jer, kada umjesto austrijskih ili švicarskih skijališta reprezentacije biraju Bjelašnicu ili Jahorinu to nam govori da je EYOF bez ikakve sumnje otvorio neka nova vrata i da će se pozitivni efekti snažnije osjećati u vremenu pred nama", rekao nam je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.