sport
1

Završen Drugi međunarodni šahovski turnir "Konjic Open 2013."

FENA
Muamer Mrnđić iz Konjica pobjednik je Drugog međunarodnog rejting šahovskog turniru "Konjic Open 2013.".

Mrnđić je u sedam kola osvojio 6,5 poena. Po 5,5 poena osvojili su: Mersid Kahrović, Dejan Marjanović, Amir Hadžović, Amar Salihović, Srđan Jefić, Samir Spaho, Sead Kamberović, Eldin Bučan i Halid Strinić.

"Osim petnaest redovnih nagrada, specijalne nagrade dobili su: Boriša Divljan kao najbolji igrač bez rejtinga, Halid Bajramović najbolji veteran, Midhat Salkić najbolji kadet, Dubravko Kovačić kao najbolji igrač iz Konjica, a specijalna nagrada za najmlađeg učesnika pripala je Zejnelaj Samuelu (2003.god.)", rekao je Agenciji FENA direktor turnira Sulejman Mulić.

Na turniru je učestvovalo 106 igrača iz šahovskih federacija Danske, Srbije, Hrvatske, Albanije i BiH, sa rejtingom 2.300 i manje (učestvovalo 66 igrača s FIDE rejtingom i 23 kadeta).

Na turniru se igralo sedam kola po švicarskom sistemu, uz nagradni fond od 2.900 KM.

U toku turnira održan je i Drugi međunarodni brzopotezni turnir u znak sjećanja na Avdu Kosovca (1937.-2008.), kojeg je osvojio Atif Dumpor (IM).

Organizator turnira je Šahovski klub "Igman" Konjic , a pokrovitelj Općina Konjic.

Drugi međunarodni šahovski turnir "Konjic Open 2013." organizuje se povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i povodom 3. marta dana oslobođenja Konjica od fašizma.