Manje od 10 posto
41

Za razvoj ženskog sporta u BiH nužno rodno odgovorno budžetiranje

Klix.ba
U protekle tri godine ženski sportski kolektivi dobili su manje od 10 posto budžeta za finansiranje klubova s državnog nivoa, 113.200,00 KM od ukupno 3.723.000 KM dodijeljenih sredstava.

Ovo su podaci iz analize Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women u BiH. U strukturi upravljačkih tijela Olimpijskog komiteta BiH i sportskih saveza BiH žene čine samo dvanaest posto, što je očigledna nedovoljna zastupljenost na mjestima donošenja odluka.

Slijedeći princip rodno odgovornog budžetiranja kao strategije za ostvarenje cilja rodne ravnopravnosti, ali i bolje, učinkovitije i pravednije raspodjele javnih sredstava, na transparentan način, evidentno je da svi relevantni akteri moraju raditi kako bi se ovi omjeri promijenili u korist razvoja ženskog sporta u Bosni i Hercegovini.

Ostvarivanje ravopravnosti spolova navodi se kao jedan od ključnih ciljeva i u globalnoj Agendi 2030. za održivi razvoj. U istoj se naglašava kako je sport neophodan alat kojim se pomaže ženski razvoj i potiče osnaživanje žena.

"Kako bi se unaprijedila ravnopravnost spolova u sportu, neophodno je da budžetska sredstva budu pravičnije i učinkovitije raspoređena kako bi doprinijela jednakom učešću žena i djevojaka, kao i muškaraca i dječaka, u sportskim aktivnostima i manifestacijama", istakao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Prema njegovim riječima potrebno je uvesti izričite kriterije promicanja ravnopravnosti spolova za dodjelu finansijskih sredstava sportskim udruženjima, klubovima i organizacijama, kao i direktne posebne mjere za veću afirmaciju sporta općenito, a zatim određenih sportova među djevojčicama i ženama i to na svim nivoima vlasti.

"Više žena na mjestima donošenja odluka, kao i pravična raspodjela budžetskih sredstava za ženski kolektivni sport preudvjet su razvoja ženskog sporta u BiH", zaključio je Saunders.

Inače, analiza identificira još nekoliko preporuka čijom bi se primjenom unaprijedila pozicija ženskog sporta u Bosni i Hercegovini. Voditi računa da iznos sredstava koja se dodjeljuju ženskim klubovima prati iznos sredstava koja se dodjeljuju ostalima, unaprijediti gender statistiku u sportu kako bi se moglo ostvariti sistematsko praćenje i evidentiranje stanja u sportu uvođenjem zahtjeva za razvrstavanjem podataka po spolu, samo su neke od preporuka proizašlih iz ove analize.

"U konačnici, važno je osigurati da Strategija razvoja sporta u BiH i programi koji su na istoj bazirani, budu usklađeni sa EU standardima i Ciljevima održivog razvoja", zaključio je Saunders.

Oblast sporta u Bosni i Hercegovini uređena je Zakonom o sportu u BiH. Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH usklađen je sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, jer uvodi odredbe koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu spola i garantuju jednaku dostupnost i ravnopravno učešće u sportu bez obzira na spol, kao i ravnopravnu zastupljenost muškaraca i žena prilikom imenovanja u sastav Vijeća za sport BiH.

Značajna novina je i najnovija zakonska dopuna kojom je predviđeno korištenje rodno odgovornog budžetiranja u predlaganju budžeta sektora za sport (član 60.) i to je za sada jedini zakon u Bosni i Hercegovini kojim je predviđeno rodno odgovorno budžetiranje.