sport
0

Yoshihide Muroya: S pobjedničkog postolja u Rovinju do velike zvijezde u Japanu

Klix.ba
Yoshihide Muroya, kažu, najvredniji je pilot Red Bull Air Racea. Osim toga, prvi je azijski pilot koji je ovom sportu osigurao popularnost u Istočnoj Aziji, a da stvar bude zanimljivija, Yoshi, kako ga zovu kolege piloti, na postolje se prvi put u svojoj karijeri popeo upravo u Rovinju.

Nakon tri godine, ovaj japanski pilotski as, u novu je sezonu odlučio krenuti i s novim avionom pa je tako svoj dosadašnji Edge 540 V2 odlučio zamijeniti modelom V3. Svoja nova krila Yoshi će isprobati na domaćem terenu, u Japanu, utrci koja je na rasporedu idući vikend, 15. i 16. maja, samo dvije sedmice prije rovinjskog spektakla.

Yoshihide je postao prava japanska senzacija pa je tako utrka u Chibi gotovo rasprodana. Muroyini uspjesi na prošlogodišnjem izdanju Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva izazvali su nezapamćen interes ljubitelja ovog adrenalinskog sporta i osigurali mu veliku popularnost. Japanac se Red Bull Air Race ekipi pridružio 2009. godine te iz sezone u sezonu napreduje i često slovi za jednog od favorita.

"Red Bull Air Race je motosport i po mnogočemu se razlikuje od standardnih akrobatskih letova, što ga čini uzbudljivim, kako za pilote, tako i za publiku", kaže Muroya i nastavlja: "Konkurencija je vrlo žestoka, a utrke neizvjesne. Kao pilot zaista uživam u svakom trenutku. To je jedan sasvim drugi svijet. Nema baš mnogo pilota koji imaju priliku izvoditi manevre kakve mi izvodimo".

Yoshi je na svom terenu uvjerljivi favorit, no u utrci za medalju je još 13 drugih vrhunskih svjetskih pilota, koje od pobjede dijele stotinke sekunde i male, gledateljima neprimjetne pogreške. Red Bull Air Race takmičenje je koje od svojih glavnih protagonista zahtijeva savršenu kombinaciju preciznosti, vještine i koncentracije. Naravno, tu je i brzina. Upravo zbog tih malih grešaka, malih vremenskih razlika koje pobjednika razlikuju od onog posljednjeg na listi, ovo takmičenje iz sezone u sezonu sve je neizvjesnije, a postolje za sada nitko nije držao predugo.

Nakon Japana, piloti stižu na većini omiljenu destinaciju ovogodišnje sezone – Rovinj, čije će nebo za vikend 30. i 31. maja ponovno biti uljepšano brzim avionima i njihovim nevjerojatnim zračnim manevrima. Prošle godine u Rovinj je tako stiglo preko 50 hiljada gledatelja, a ove godine mali istarski grad očekuje još više posjetitelja.