sport
183

World Record Academy: Biciklisti u Sarajevu oborili svjetski rekord

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sredinom juna ove godine u Sarajevu je održana biciklistička trka Sarajevo Grand Prix, a rekord koji je oboren tog dana priznala je i World Record Academy.

Naime, 984 biciklista rekreativaca došlo je 14. juna na cilj u sarajevskom naselju Marijin Dvor i oborila rekord za Guinnessa.

Biciklisti rekreativci su u Sarajevo došli iz brojnih gradova BiH: Cazina, Bihaća, Banje Luka, Doboja, Zavidovića, Maglaja, Tuzle, Mostara, Foče, Brčkog, Jajca, Zenice, Boanske Krupe, Sanskog Mosta, kao i drugih gradova. Također, učestvovali su i biciklisti iz 20 različitih zemalja.

Posljednji rekord u broju biciklista oboren je 2010. godine u Californiji kada je bilo prijavljeno 1.300 biciklista, a kroz cilj ih je prošlo 916.

World Record Academy, vodeća međunarodna organizacija za svjetske rekorde, potvrdila je da je sarajevska kolona biciklista koji su prošli kroz cilj bila veća od one u Californiji.

"Ovaj događaj je, između ostalog, održan kako bi se podigla svijest o pravima biciklista u saobraćaju", navodi World Record Academy.