Wirz u posjeti Sarajevu i Atletskom savezu BiH

F
FENA
29.11.2011. u 13:13
0
0
Wirz u posjeti Sarajevu i Atletskom savezu BiH
0
Wirz u posjeti Sarajevu i Atletskom savezu BiH Hansjorg Wirz
Atletski savez Bosne i Hercegovine ove godine je obilježio 100 godina moderne atletike u BiH, 65 godina od održavanja prvog prvenstva BiH u atletici, 45 godina od Balkanskih atletskih igara te 15. godišnjicu održavanja IAAF Atletskog mitinga solidarnosti ''Sarajevo 96'' i obnove Olimpijskog stadiona i Atletskog centra Koševo.
Program obilježavanja započeo je Međunarodnim juniorskim mitingom prijateljstva 23. septembra, a okončan je polovinom oktobra ''Danom šampiona'', manifestacijom koju je svojim prisustvom uveličao legendarni skakač s motkom i potpredsjednik Međunarodne atletske federacije Sergej Bubka.

Povodom obilježavanja godišnjica i krajem još jedne atletske sezone u BiH, Sarajevo i Atletski savez BiH posjetio je predsjednik Evropske atletske asocijacije Švicarac Hansjorg Wirz.

On je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo da je i ranije bio upoznat o situaciji u atletskom sportu u BiH, ali da je tek nakon dolaska u Sarajevo spoznao kakvo je pravo stanje i koji su aktuelni problemi u bh. atletici.

Švicarac je zajedno s delegacijom Atletskog saveza BiH posjetio premijera Federacije BiH Nermina Nikšića s kojim je razgovarao o budućnosti bh. atletike.

''Nakon razgovora s premijerom Nikšićem uvidio sam da postoje mnogi problemi nadležnih institucija koji onemogućavaju razvoj atletike. Mi smo spremni pomoći, ali BiH mora ozbiljno shvatiti atletiku kao sport i sama raditi na njenom razvoju. Uvjeren sam da atletika u BiH neće pasti u zaborav'', naglasio je Švicarac.

Predsjednik Evropske atletske asocijacije je istaknuo da organizacija kojom on predsjedava ubuduće želi pružiti veću podršku manjim zemljama u stvaranju boljih uvjeta za rad i razvoj.

Dodao je da je nogomet svugdje u svijetu preuzeo primat nad ostalim sportovima, što ne odgovara razvoju atletike i drugih sportova. On smatra da ljudi moraju imati šire poglede jer ''ne mogu svi biti nogometaši''.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: