sport
54

Vučko Trail 2016: Avantura, ali i promocija prirodnih ljepota BiH

Klix.ba
Preko 60 takmičara iz Bosne i Hercegovine, regiona, ali i ostalih zemalja Evrope, dosad je potvrdilo svoje učešće na Vučko Trailu 2016. koji organizuje PD Željezničar u subotu, 4. 6. 2016. godine na planinama Bjelašnici i Visočici, iznad Sarajeva.

Ovo je drugi po redu Vučko Trail, ali prvi takmičarski i otvoren za prijave za sve zainteresovane: "Prije tri godine smo organizovali prvu 'testnu' utrku, kojom smo htjeli isprobati naše mogućnosti i kapacitete za organizaciju trail utrke. Koliki će biti konačan broj učesnika na ovogodišnjem Vučko Trailu teško je reći, ali s obzirom na vrlo ograničene resurse kojima raspolažemo, trenutno smo i više nego zadovoljni prijavljenim brojem učesnika", saopšteno je iz PD Željezničar.

Organizatori su zadovoljni i saradnjom sa partnerima, a poručuju i da će sigurnost takmičara biti na visokom nivou. "Želimo se zahvaliti timovima Trail Runninga Sarajevo, Jahorina Ultra Traila i Mostar Challenge-a, koji nam nesebično pomažu u organizaciji utrke, kao i volonterima. Što se sigurnosti tiče, na kontrolnim tačkama i okrijepnim stanicama će biti raspoređeni volonteri i članovi organizacije, koji će pratiti takmičare i kontrolisati njihov položaj na ruti utrke. GSS Stanica Sarajevo je ta koja će osiguravati kompletnu manifestaciju", pojašnjeno je.

Vučko Trail 2016. se održava na Bjelašnici i, dijelom, na Visočici. Te dvije planine poznate su sarajevskim i ostalim planinarima iz BiH. No, kako organizatori kažu, jedan od razloga za Vučko Trail je upravo promocija naših prirodnih ljepota: "Planina je za nas 'domaći' teren i pomislili smo da je to savršena prilika da odškrinemo vrata novoj avanturi koja uzima maha i čiji dio svakako želimo biti. Naravno, tu je i praktična promocija naših prirodnih potencijala, s obzirom da će na utrku doći i takmičari iz regiona i drugih dijelova Evrope, te novinari."

Iz PD željezničar su istakli kako su i njihovi članovi spremni za utrku i da će imati takmičare koji će takođe moći konkurisati i biti ravnopravni sa kolegama iz regiona. Izdvojili su Amilu Šunje-Rizvan, mladu sarajevsku planinarku, koja je nedavno uspješno istrčala 100 Miles of Istria Ultratrail, utrku dugu 109 kilometara, sa visinskom razlikom od skoro pet kilometara. "Nije pristojno da hvalimo svoje članove, ali Amila je napravila poduhvat koji je potrajao 28 sati bez spavanja i vrlo smo ponosni na nju", kažu u PD Željezničar.

Za kraj poručuju da je "najveći konkurent onaj u našoj glavi i da je najveće zadovoljstvo kada se on pobijedi", te da svaka utrka, osim takmičarskog dijela, sa sobom donosi nova poznanstva, druženja i iskustva.

Detalji o Vučko Trailu dostupni su na web-sajtu http://vuckotrail.pdzeljeznicar.ba i Facebook stranici Društva .