sport
5

Vlade Divac: Sportisti s ovih prostora su uvijek bili jedni uz druge

Klix.ba
Vlade Divac (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Olimpijski komitet BiH danas proslavlja 20 godina od postajanja punopravne članice olimpijske porodice koju čine 204 zemlje svijeta.

Proslavi koja se održava u Zetri prisustvuju predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta Olimpijske solidarnosti, zemalja regiona i predstavnika Olimpijskog komiteta BiH.

"Treba se prisjetiti historijske sjednice koja je održana 24.9.1993. godine u Monacu kada je OK BiH formalno postao član velike olimpijske porodice. Ovih 20 godina OK BiH se razvijao, stasao, s manje ili više poteškoća u radu ali nikada nije posustao zato jer imamo dobre prijatelje i punu podršku MOK-a i Evropskog olimpijskog komiteta, a prije svega podršku naših prijatelja iz okruženja. Na taj način su Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili domaćinstvo za organizaciju Zimskog festivala mladih sportista 2017. godine", rekao je predsjednik OK BiH Siniša Kisić na konferenciji za novinare povodom proslave ove godišnjice.

Kisić se zahvalio predsjednicima komiteta koji su došli danas u Sarajevo kako bi uveličali ovaj dan te izrazio nadu da će projekat Zimskog festivala mladih sportista 2017 uz podršku svih nivoa vlasti krenuti i da će u našu zemlju biti vraćen olimpijski duh koji je imala 1984. godine.

Svojim prisustvom ovaj događaj uveličao je Vlade Divac, predsjednik OK Srbije.

"Sjećam se olimpijskog duha koji ponovo dolazi sa Zimskim festivalom mladih za par godina", rekao je Divac te istakao da je veliki uspjeh sportista sa ovih prostora to što nikada nisu prestali podržavati jedni druge.

Predsjednik Evropskog komiteta Patrick Hickey izrazio je zadovoljstvo što je na prosalvi s predstavnicima komiteta koji međusobno sarađuju i podržavaju jedni druge. Prisjetio se dana kada je prvi put došao u glavni grad BiH.

"Prvi put sam došao u Sarajevo tokom sukoba kada je MOK donirao jedan mali kombi za OK BiH. Nisu mogli naći osobu koja bi došla ovdje i predala to vozilo jer su mislili da je preopasno, a ja sam iz Irske koja je imala konflikte sa Sjevernom Irskom, te su odlučili da sam najbolji za taj posao. Došao sam i od tada imam vrlo drage prijatelje ovdje", rekao je Hickey koji je čestitao OK BiH na velikom rođendanu.

Proslavi prisustvuje i čovjek koji je doprinjeo obnavljanju olimpijske dovrane Zetra koja je uništena tokom rata. Direktor Olimpijske solidarnosti Pere Miro izrazio je veliko zadovljstvo što se Zetra danas koristi za svrhe koje je namijenja, a to je razvoj sporta.

"Prvi put sam došao u Sarajevo 1996. godine kada me je Samaran ovlastio da dođem ovdje i obnovimo Zetru. Od tada se mnogo toga desilo. Zadovoljstvo je biti ovdje u Zetri koja je obnovljena i u funkciji, te pomaže svim sportistima u aktivnostima. Posebno mi je drago da vidim da liderstvo OK BiH njeguje olimpijske vrijednosti i oni su primjer tolerancije i pomirenja i svih olimpijskih vrijednosti koje osiguravaju da OK i ovo društvo ide naprijed", istakao je Miro.

Predsjednik OK Slovenije Janez Kocijančić prisustvovao je nastanku Zetre, Olimpijskim igrama u BiH kao jugoslovenski reprezentativac, obnovi Zetre i otvaranju Olimpijskgo muzeja.

"Pratim razvoj sporta u BiH i mislim da ste za ovih 20 godina postigli veliki napredak i nadam se da će to ići dalje u tom pravcu. Zadovljstvo mi je da olimpijski komiteti zemalja okruženja imaju sjajnu atmosferu i ta bi se atmosfera trebala preseliti i na sva druga područja", rekao je Kocijančić.

Istog mišljenja je i predsjednik OK Crne Gore Dušan Simonović.

"Možda će zvučati pretenciozno ali ja ću se usuditi da kažem da bi ovakvo druženje i ovakav način rada mogao poslužiti još nekima da na isti način krenu i mislim da bi nam svima bilo bolje", proučio je simonović pohvalivši rad lidera OK BiH io saradnju s komitetima zemalja u okruženju.

Potpredsjednik OK BiH Marjan Kvesić istakao je kako OK BiH ne bi bio to što jeste danas da nije bilo podrke prijatelja koji su i u najtežim trenucima spremni pomoći.

"Nadam se da će ova sreća preći u jedan entuzijazam koji će omogućiti bolje uvjete sportu BiH da konačno i sportaši BiH postižu kvalitetne rezultate dostojne naše regije", rekao je Kvesić.

OK BiH je osnovan 4. juna 1992. godine. Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista iz BiH na olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, uslijedilo je i zvanično priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je Odluku o prijemu OK BiH donio na zasjedanju Izvršnog komiteta u Monaku 24. septembra 1993. godine.