Olimpijske igre 2012.
0

Više od milion ljudi želi gledati sprintersku utrku u Londonu

Sarajevo-x.com
Organizatori Olimpijskih igara 2012, koje će se održati u Londonu, zaprimili su više od milion zahtjeva za ulaznicama za finalnu atletsku utrku na 100 metara, prenosi BBC.

Zahtjeva za samo jedan sportski događaj, koji je zakazan za 5. august sljedeće godine, je toliko da bi se Olimpijski stadion u istočnom Londonu mogao napuniti čak 20 puta.

Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara, organizatori planiraju da 80 hiljada sjedišta na stadionu bude obezbijeđeno za publiku, a 40 hiljada za VIP goste, sponzore i medije.

Podnosioci zahtjeva će morati čekati do 24. juna, kako bi otkrili hoće li se naći među sretnicima koji će prisustvovati sprinterskoj disciplini.

Organizatori londonskih Olimpijskih igara nadaju se da će od prodaje karata zaraditi 500 miliona funti. Da je interes za ovaj historijski događaj ogroman, pokazuje podatak da je evidentirano više od 20 miliona zahtjeva za ulaznicama na neki od sportskih događaja.

Ranije ove sedmice, organizatori su objavili i rutu kojom će proći olimpijska baklja. Putovanje će trajati 70 dana, a dužina puta kojim će baklja proći iznosi skoro 13 hiljada kilometara.