Trkačka razglednica
22

Više od 1.200 trkača iz 15 zemalja na Mostar Run Weekendu

Piše: R. D.
Treći Mostarski polumaraton starta na mostu u naselju Vojno sutra u 9 sati, a dio je Mostar Run Weekenda koji obuhvata još dvije utrke, ali i naučnu konferenciju o trčanju "How to run".

Glavni organizator iz Udruge Kinezis Franjo Lovrić za Klix.ba u najavi sutrašnje utrke kaže kako je Mostar Run Weekend sportsko-rekreativni projekt koji kroz trčanje kao prirodni oblik gibanja promoviše važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću.

"Sama manifestacija sastoji se od tri utrke među kojima je centralni događaj Mostarski polumaraton, humanitarna utrka građana u dužini od četiri kilometra, koja za cilj ima pomoći radu Udruge dijabetičara HNK "Insula" i utrka za djecu u dužini od jednog kilometra. Pored samih utrka, program podrazumijeva i stručnu konferenciju iz oblasti trčanja s eminentnim predavačima iz regije", kazao je Lovrić.

Ovogodišnji polumaraton limtiran je na 600 trkača, a sama staza je zamišljena kao polumaraton mostova. Start utrke je s mosta u Vojnom, odakle trkači trče prema gradu desnom stranom rijeke Neretve. Po ulasku u grad trkači će pretrčati preko šest gradskih mostova i proći kraj velikog broja gradskih znamenitosti pa organizator s ponosom stazu naziva i trkačkom razglednicom grada Mostara.

Organizatori se nadaju da će na svim utrkama biti više od 1.200 trkača te da će probuditi Mostar i Hercegovinu i dodatno motivirati na bavljenje fizičkom aktivnošću.