Uz pomoć Ferrarija
0

Villeneuve vožnjom očevih bolida obilježio godišnjicu njegove smrti

Totalsport
Gilles Villeneuve
Gilles Villeneuve
Jacques Villeneuve je uz pomoć Ferrarija obilježio jubilarnu 30. godišnjicu smrti svog oca i nekadašnjeg vozača Formule 1, Kanađanina Gillesa Villeneuvea.

Jacques Villeneuve, svjetski prvak iz 1997. godine vozio je na stazi u Fiorianu Ferrarijev model 312T4 u kojem su se Gilles Villeneuve i njegov timski kolega Jody Scheckter borili za vozački naslov 1979. godine. Stariji Villeneuve u tom je bolidu došao do triju Grand Prix pobjeda, u Južnoj Africi, Long Beachu i Watkins Glenu.

U čast Gillesa Villeneuvea pojavili su se na Ferrarijevoj stazi i ostali članovi porodicu, predsjednik ekipe Luca di Montezemolo, aktuelni vozači Fernando Alonso i Felipe Massa, kao i bivši mehaničari koji su imali čast sarađivati s tim F1 velikanom.

Podsjetimo, stariji Villeneuve preminuo je tragično 1982. godine nakon nesreće tokom posljednje kvalifikacijske runde za Veliku nagradu Belgije na stazi Zolder. Za Ferrari je vozio između 1977. i 1982. godine. Skupio je u karijeri ukupno 6 pobjeda, a najbliže naslovu bio je 1979. godine kada je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku.