Godišnjica smrti Gillesa Villeneuvea
0

Vožnjom Ferrarijevog bolida Villeneuve odaje počast ocu

Totalsport
Gilles Villeneuve
Gilles Villeneuve
Dana 8. maja, tačno na tridesetu godišnjicu smrti nekadašnjeg vozača Formule 1 Kanađanina Gillesa Villeneuvea, njegov će me sin Jack Villeneuve uz pomoć Ferrarija odati dužnu počast.

Iz Ferrarija su otkrili kako će Jacques Villeneuve, svjetski prvak iz 1997. godine, na taj dan na stazi u Fiorianu voziti model 312T4 u kojem su se Gilles Villeneuve i njegov timski kolega Jody Scheckter borili za vozački naslov 1979. godine.

Gilles Villeneuve u tom je bolidu došao do tri Grand Prix pobjede, u Južnoj Africi, Long Beachu i Watkins Glenu. Preminuo je tragično 1982. godine nakon nesreće tokom posljednje kvalifikacijske runde za Veliku nagradu Belgije na stazi Zolder.

"Uspomena na njega i dalje je živa u mislima mnogih u Maranellu. Njegov talent, njegova brzina, njegova hrabrost koja je graničila s nemarom, sve je to njegovo ime učinilo vrlo popularno među našim navijačima, čak i među mlađima koji ga uspjeli vidjeti kako vozi samo na snimkama ili čuti o njemu u starim člancima koje su napisali novinari", stoji u Ferrarijevom priopćenju.

Gilles Villeneuve je vozio za Ferrari između 1977. i 1982. godine. Skupio je u karijeri ukupno 6 pobjeda, a najbliže naslovu bio je 1979. godine kada je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku.