{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Viktor Erdoš pobjednik šahovskog turnira "Bosna 2012"

F
11.5.2012. u 19:21
0
1
Viktor Erdoš pobjednik šahovskog turnira "Bosna 2012"
0
Viktor Erdoš pobjednik šahovskog turnira "Bosna 2012"
Viktor Erdoš
Mađar Viktor Erdoš pobjednik je 42. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2012", koji se u proteklih sedam dana igrao u Sarajevu.
Tradicionalni turnir, koji je organizirao ŠK Bosna povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema BiH u Ujedinjene nacije, i ove godine je zadržao visoki rejting jednog od najkvalitetnijih šahovskih mađuarodnih takmičenja.

Na A - turniru nastupili su šahisti s rejtingom 2.300 bodova i više, a na B-turniru s rejtingom 2.299 i nižim.

Nakon što su tri igrača A-turnir okonačala na diobi prvog mjesta, mađarski velemajstor Vikotr Erdeš na kraju je slavio zahvaljujući dodatnim kriterijima ispred 15-godišenjeg Rusa Mihaila Antipova, najprijatnijeg iznaneđenja turnira, i Izraelca Evgenija Postnyja, osvajača bronzane medalje s Olimpijade iz Dresdena 2008.

Na B-turniru slavio je Nihad Hodžić, dok je najuspješnija šahistkinja bila Aleksandra Dimitrijević.

Ukupni nagradni fond turnira, na kojem je učestvoalo 100 igrača iz 15 zemalja, iznosio 19.895 eura, a pobjednik je osvojio 4.200 eura.

Dva igrača su na turniru ostvarila velemajstorsku normu, Aleksander Ipatov i Mustafa Yilmaz iz Turske.

Na ceremoniji zatvaranja predsjednik ŠK "Bosna", Nusret Čaušević, čestitao je pobjednicima i zahvalio svim učesnicima na dinamičnoj igri, koja je turnir do same završnice držala u neizvjesnosti.

"Zadržali smo tradiciju organizacije jednog od tri najveća šahovska open turnira na svijetu i nadam se da ćemo slijedeće godine imati veći broj učesnika i više bolje pozicioniranih igrača", istakao je Čaušević, zahvalivši svim sponzorima na podršci.

Podsjećajući na statistiku partija direktor turnira Harun Jašarević, istakao je činjenicu da se igralo u izuzetno pozitivnoj atmosferi u kojoj su igrači bili inspirisani da se sa posebnim žarom bore za pobjedu u svakoj partiji.

Podsjetio je da je 135 partija bilo u direktnom prijenosu putem interneta.

Turnir je održan pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Vlade FBiH, Grada Sarajeva i Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: