sport
0

Otvoren 42. međunarodni šahovski turnir "Bosna 2012."

FENA
Prvi potez povukao premijer KS Fikret Musić
Prvi potez povukao premijer KS Fikret Musić
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić simboličnim povlačenjem prvog poteza danas je u Sarajevu ozvaničio je početak 42. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2012".

Na turniru vrijednom 20.000 eura, koji će se u narednih šest dana igrati u hotelu "Saraj", učestvuje 100 šahista od čega je devet žena, a među učesnicima su 22 velemajstora.

Predsjednik ŠK Bosna Nusret Čaušević podsjetio je na činjenicu da je ovaj klub najtrofejniji sportski kolektiv u BiH, koji od 1998. ovaj turnir organizira povodom 22. maja, dana kada je prije 20 godina Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene nacije.

"Kontinuirani uspjesi našeg kluba svjedoče da Šahovski klub Bosna i dalje pripada elitnoj svjetskoj šahovskoj porodici i ovaj turnir je ponovo skrenuo pažnju šahovske javnosti na naše Sarajevo", istakao je Čaušević.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić čestitao je organizatorima na razvoju sportskog duha i sportske kulture te još jednom izrazio podršku Vlade Kantona Sarajevo ovom turniru, koji je ponovo učinio Sarajevo centrom šahovskog svijeta.

"Učinili ste pravi potez došavši u Sarajevo", poručio je Musić svim učesnicima i zaželio im puno sreće.

Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije podsjetio je, da je fokus u ovoj godini na nastojanjima da šah postane dio evropskog obrazovnog sistema, te će se tim povodom i bh. vlasti i institucije upoznati sa ovom inicijativom, kako bi se stvarala snažna baza za buduće turnire.

Na A-turniru prošlogodišnja zvijezda turnira Armenac Hrant Melkumian na szartu igra protiv iskusnog Emira Dizdarevića. Naša najveća nada za plasman u sami vrh Borki Predojević igra protiv Gorana Arsovića, a novi velemajstor Dalibor Stojanović protiv Ruskinje Nadežde Kharmunove.

Na B-turniru se vodi borba za niz specijalnih nagrada, za manje afirmisane igrače, kao i za posebne nagrade za žene.