Skokovi u vodu
8

Vikend cliff divinga na alpskom jezeru u Švicarskoj

Klix.ba
Predstojeći vikend na jezeru Uri u Švicarskoj će proteći u znaku skokova u vodu, a Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2018 doći do svoje sredine. Nakon toga, samo će nas jedno takmičenje dijeliti od ponovnog dolaska najboljih svjetskih skakača i skakačica u našu zemlju 8. septembra na Starom mostu u Mostaru.

Malo selo Sisikon će ovog vikenda ugostiti četvrtu stanicu Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018. Svjetska cliff diving elita će demonstrirati svoju akrobatsku vještinu skokovima s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) u svježe vode jezera Uri (dio većeg Lucernskog jezera).

Vodeći u prvenstvu muškaraca, Amerikanac Steven LoBue, će nakon dva vezana trijumfa u Portugalu i Španiji pokušati da ostvari hat-trick pobjeda (do sada su to uspjeli jedino Britanac Gary Hunt i legendarni Kolumbijac Orlando Duque).

Najveći konkurenti biće mu Čeh Michal Navratil, trenutno drugi u ukupnom poretku, i sunarodnjak David Colturi, koji je treći. Aktuelni prvak, Meksikanac Jonathan Paredes, još traga za pobjedničkom formom, a Hunt se bori da prevlada mentalnu blokadu koja ga sprečava da izvodi skokove s vijcima.

Sisikon nije nova lokacija prvenstva, takmičenja su tamo održana 2009 i 2010. godine. Zanimljivo, iz trenutne skakačke postave jedino su Hunt, Duque i Navratil nastupali na tim takmičenjima.

S druge strane, skakačicama će ovo biti prvi nastup na jezeru Uri, jer u sezonama 2009 i 2010 prvenstvo za žene još nije bilo uvedeno.

U ženskoj konkurenciji, pažnju valja obratiti na dvostruku (i aktuelnu) prvakinju, Australku Rhiannan Iffland, koja se u Portugalu vratila na pobjedničku stazu u velikom stilu, pomevši svoje suparnice sa najvišim ukupnim rezultatom u historiji prvenstva žena i skokom koji je ocijenjen čistom desetkom. Naravno, tu je i trenutno vodeća na tabeli, Meksikanka Adriana Jimenez, te najveće iznenađenje ove sezone, britanska takmičarka s pozivnicom Jessica Macaulay, na izvrsnom trećem mjestu.

Nakon Švicarske, prvenstvo se 25. augusta seli u Kopenhagen, što će ujedno biti i posljednja stanica prije nego svjetska cliff diving elita četvrtu godinu uzastopno posjeti našu zemlju. Akrobacije najboljih svjetskih skakača i skakačica na Starom mostu u Mostaru ponovo ćemo gledati 8. septembra.

Takmičenje u Sisikonu biće direktno prenošeno u nedjelju 5. augusta na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook, YouTube i Twitch kanalima prvenstva s početkom u 15:30 sati.