Osnivač BALCO-a
6

Victor Conte: 60 posto atletičara u Londonu je pod dopingom

Totalsport
Victor Conte, ozloglašeni osnivač BALCO-a, kalifornijskog nutricionističkog centra koji je kreirao najveći dopinški skandal u povijesti sporta, smatra da je doping-testiranje sportista tokom Igara u Londonu potpuni promašaj.

"Radi se o najobičnijoj propagandi kada se javno govori o najskupljim Igrama po pitanju doping-testova sportista kojih su napravili 6.000. Morate 'baciti udicu kada ribe grizu', a to je bilo prije devet mjeseci. Vrlo je jednostavno ranije uzeti doping i koristiti se njegovim utjecajem kasnije na takmičenju", izjavio je Conte.

U aferi BALCO (kratica za Bay Area Laboratory Co-Operative), koju je policija otkrila 2004. godine, i u kojoj je stradao veliki broj ponajboljih američkih atletičara i bejzbolaša, među kojima je bila i Marion Jones, Conte je priznao krivicu pred sudom u julu 2005. godine te je osuđen na četiri mjeseca zatvorske kazne.

Prije nešto manje od godine dana Conte je teško optužio Usaina Bolta i sve jamajčanske atletičare da redom uzimaju doping što je "vidljivo iz njihovih rezultata".