sport
57

Vesna Mišanović izabrana za kapitena BiH na Olimpijadi, ali je niko nije pozvao!

Piše: N. J.
Vesna Mišanović (Foto: Facebook)
Vesna Mišanović (Foto: Facebook)
Šahovska velemajstorica Vesna Mišanović, nositeljica dvije bronze sa Olimpijade i prvog evropskog srebra za BiH, ovih se dana našla u nesvakidašnjoj situaciji. Vesna je, naime, izabrana za kapitena naše reprezentacije za Olimpijadu u Norveškoj, ali joj niko nije poslao poziv za Olimpijadu!

"Za to da sam izabrana za kapitena BiH za Olimpijadu sam saznala od prijateljice, velemajstorice iz Slovenije, koja mi je pisala da mi čestita i da mi drži palčeve. Tako je šahovska Olimpijada otvorena večeras u Tromsu u Norveškoj, a ja sjedim ovdje, u Stuttgartu", napisala je Vesna u pismu koje se širi društvenim mrežama.

"Neko je izgleda zaboravio da meni pošalje poziv u ime Unije za Olimpijadu. I zaboravio je da za mene kupi kartu. I zaboravio je da sam ja svoje ime u šahu gradila i stvarala godinama, pa nije lijepo da ga neko pokušava uprljati preko noći. Zašto se desilo što se desilo, ne znam. Spekulacija je mnogo. Nesposobnost? Namjera? Da li neko pokušava da pokaže i dokaže da sam ja neodgovorna osoba, koja u zadnjoj sekundi je ostavila svoju zemlju na cjedilu. A eto dali mi i poziciju kapitena, kud ćeš časnije... Ili, još niži razlozi", pita se Vesna, dodajući kako će sada valjda svako stvoriti svoju teoriju o ovome.

Napominje, međutim, kako i ona ima svoju teoriju.

"Napisa mi danas moj ratni drug iz Sarajeva, koga je ova zemlja pustila da hara po Washingtonu u Svjetskoj banci: 'Upravo zbog ovakvih stvari nam je zemlja tu gdje jeste. A isto i ti tu gdje jesi. Mislim da je tebi mnogo bolje'. A eto, ja bih voljela i da je zemlji i meni bolje. Valjda će jednom biti", veli Vesna.

Dodaje kako se nada da će bolja vremena jednom doći, te da će tada uspjeti ući u svoj stan u koji se uselio njen komšija i kojeg, eto, ni poslije deset gosina i svih presuda ne može da iseli.

"Čula sam, dopale se čovjeku moje slike i moji šahovski pehari. A, naročito mu se dopala moja biblioteka, ima valjda isti ukus kao i ja. I eto, sada, da sam patetičarka, podvukla bih crtu i napisala, ni medalje, ni pehara, ni penzije, ni slave. Ali, prijatelji me zovu nepopravljiva... Nije mi dijete danas u Gazi. Nije mi kuća poplavljena pod Drinom. I ne spavam u jednoj sobi sa dvadeset stranaca. Eboliju i sve ostale nedaće ni da spomenem. Tako, koga god ovo moje pismo dirne, neka sutra uradi jednu malu stvarčicu za one u velikoj nevolji", zaključila je Vesna.