sport
97

Veslački maraton: Drvenim čamcima niz Jablaničko jezero

Klix.ba
U sklopu manifestacije Jablaničko ljeto 2015. u subotu je pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i u organizaciji Omladinskog kluba "Pod istim suncem" održan jedanaesti, tradicionalni Veslački maraton na Jablaničkom jezeru.

Uz prisustvo brojnih poklonika ove manifestacije i gostiju iz političkog, vjerskog i privrednog života općine Jablanica, na otvaranju na plaži Vila u Ostrošcu općinski načelnik Salem Dedić je istakao činjenicu da je održavanje Veslačkog maratona ujedno i odavanje počasti i sjećanje na tradicionalni drveni čamac koji je na Jablaničkom jezeru za stanovnike naročito prekojezerskih sela nakon potapanja značio praktično sve.

"Zbog svega toga ovaj čamac i ova manifestacija su podsjećanje na našu prošlost, ali i budućnost", istakao je Dedić.

Na stazi dugoj 4.210 metara od plaže Vila Ostrožac do plaže Peta u Donjem Paprasku takmičile su se 32 posade u drvenim tradicionalnim čamcima dužine 3,5 metara i dubine 50 centimetara.

Pobjedničku posadu činili su Smajo Šahinović i Ragib Vođo, a oni su do cilja stigli za 29 minuta i 34 sekunde. Drugoplasirana posada - Fikret Husrep i Halid Šehić stigla je 11 sekundi za pobjednikom, dok je trećeplasirana posada, Zijad Kovačević i Ramo Graho, kasnila tri minute za drugoplasiranom posadom.

Na cilju Veslačkog maratona na plaži Peta u Donjem Paprasku u prisustvu brojnih posmatrača općinski načelnik je pobjedničkim posadama uručio medalje, plakete i novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 konvertibilnih maraka, nakon čega uslijedio muzičko-zabavni program u izvedbi mladog pjevača Miralema Ramića.