sport
0

Druga Red Bull Dajak trka na Vrbasu

Klix.ba
U srijedu, 22. jula, članovi Dajak kluba Banja Luka su održali radionicu vožnje dajaka za sve zainteresovane da savladaju umijeće upravljanja tradicionalnim dajak čamcima. Oni najuspješniji sa radionice dobit će priliku da učestvuju u drugoj Red Bull Dajak trci, koja će biti održana u nedjelju 26. jula kod Zelenog mosta na rijeci Vrbas, sa početkom u 15 sati.

Na nesnosnim vrućinama kakve vladaju ovih dana, jedan od najboljih načina rashlađivanja jeste odlazak do rijeke. Banjalučani će u nedjelju 26. jula imati još jedan odličan razlog za posjetu Vrbasu - takmičenje Red Bull Dajak, koje se organizuje drugu godinu zaredom.

Red Bull Dajak je spoj tradicionalne vožnje dajaka i 4-cross formata takmičenja, u kojem četiri takmičara startaju istovremeno, a najbolji prolazi u naredni krug. Pobjednik je onaj koji najbrže i bez grešaka pređe stazu uzvodno i nizvodno, okrenuvši se oko bova postavljenih na polovini trke. Namjerni fizički kontakt za vrijeme vožnje znači diskvalifikaciju. Svi koji žele učestvovati u trci, a nemaju svoj dajak, mogu koristiti čamac koji će biti osiguran na dan takmičenja.

Prije same trke, članovi Dajak kluba su u srijedu održali radionicu za sve one koji žele savladati vještinu vožnje ove jedinstvene vrste čamca, karakteristične za banjalučki kraj. Tehnika vožnje dajaka bitno je različita od veslanja: ovim čamcem nalik na kanu upravlja se stojeći i odgurivanjem pomoću dugačkog vesla. Stoga je obuka imala dva dijela: teoretski, u kojem su se učesnici upoznali sa osnovnim informacijama o dajaku , i praktični dio vožnje na Vrbasu. U radionici je učestvovalo 20 Banjalučana, među njima i četiri djevojke, a oni koji su se najbolje pokazali oprobat će se u Red Bull Dajak trci, pored iskusnih dajakaša.

U nedjelju na gradskoj plaži kod Zelenog mosta u Banjoj Luci sigurno neće nedostajati dobre zabave. Beach party, na kojem je za dobro raspoloženje i muziku zadužen DJ Nebs Jack, počinje u 14 sati. Sat kasnije slijedi i takmičenje za titulu najboljeg dajakaša, koju brani Andrej Zamolo, član Dajak kluba Banja Luka. Suorganizator projekta je Turistička ogranizacija grada Banja Luka.