Uradio intervju s legendom
0

Vehid Gunić: Kako sam upoznao Muhameda Alija

Piše: Edin Isanović
Vehid Gunić u muzeju u SAD
Većini ljubitelja boksa je poznato da je na današnji dan, 17. januara, prije 70 godina rođena najveća bokserska zvijezda - Muhamed Ali. Međutim, malo ko zna da je Vehid Gunić, istaknuti bh. novinar i autor knjige o Muhamedu Aliju, svojevremeno uradio intervju sa bokserskom legendom. U razgovoru za Sarajevo-x.com Gunić priča kako je došlo do tog susreta.

Gunić je radni vijek proveo na Radio-televiziji Sarajevo. Bio je urednik i voditelj najznačajnijih radijskih i televizijskih emisija, a mnogi ga pamte po muzičkoj emisijj Meraklije. Pripadao je redu omiljenih bh. novinara, a član je Unije nezavisnih novinara BiH i Udruženja književnika Kraljevine Norveške. Objavio je desetke knjiga različitih žanrova, među kojima i knjigu "On najveći - Muhamed Ali".

S obzirom na to da je i jedini bh. novinar koji je uradio ekskluzivni intervju sa Muhamedom Alijem, za naš je portal, povodom 70. rođendana slavnog boksera, otkrio kako se to desilo.

"Krajem 1983. i početkom 1984. godine vodio sam kviz 'Olimpijski vremeplov' koji je bio posvećen Olimpijskim igrama u Sarajevu. Svojim radom sam skrenuo pažnju i stigla mi je ponuda da o trošku Amerikanaca posjetim Los Angeles gdje su se trebale održati ljetne Olimpijske igre 1984. godine", kaže Gunić.

Dodaje da je u formularu koji je popunio obrazložio da bi volio uraditi intervju sa, u to vrijeme, najboljim bokserom svijeta - Muhamedom Alijem.

"No, to je išlo dosta teško. Članica Komiteta za informacije je, na moj svakodnevni upit: 'Šta je sa Alijem?', odgovorala: 'Činimo sve da se susretnete sa gospodinom, ali uvijek iskrsnu neki problemi. Ipak, jednog dana sam ljubaznoj domaćici rekao: 'Molim vas, zapišite i doslovno prenesite gospodinu Aliju ovakvu poruku: 'Uredniku Televizije Sarajevo Vehidu Guniću je poznato da gospodin Ali ima najblistaviju sportsku karijetu na svijetu. Toj biografiji nedostaje još samo jedan jedini podatak, a taj je da je slavnog boksera intervjuisao najveći i najznačajniji novinar današnjice – Vehid Gunić'. Bila je zbunjena. No, upalilo je. Pamtim da mi je rekla da požurim da razgovaram sa šampionom", prisjeća se naš sagovornik.

Gunić ističe da je u trenutku kada je upoznao slavnog boksera bio uzbuđen.

"Tada sam saznao da je Muhamed Ali u svojoj bokserskoj karijeri, uključujući i amatersku fazu, primio oko 175.000 udaraca u glavu. Pomislio sam – koliko ih je onda zadao? Rekao mi je da mu je boks dao i oduzeo sve. Sjećam se i sale sa trofejima koja je izgledala izvanredno", zaključio je Gunić kojeg posebno raduje činjenica da se u rodnom gradu Muhmeda Alija, Luisvilu, u muzeju nalazi i njegova knjiga "On najveći - Muhamed Ali".