Legenda slavi 70. rođendan
0

VIDEO / Pogledajte 10 najboljih borbi Muhammada Alija

Sarajevo-x.com
Muhammad Ali
Muhammad Ali
Legendarni američki bokser Muhammad Ali danas slavi 70. rođendan. U svojoj sjajnoj karijeri je imao 61 borbu, a neke od njih su najbolje u historiji boksa. Pobijedio je u 56 borbi, od toga je 37 pobjeda ostvario nokautom, a poražen je pet puta.

Muhammed Ali je bivši američki bokser koji je rođen 17. januara 1942. godine u Louisvilleu u Kentuckyju. Do 1964. godine se zvao Cassius Clay, a svoje je ime promijenio nakon što se preobratio na islam. Godine 1967. javno je kritikovan zbog odbijanja služenja u američkoj vojsci. To je učinio zbog svojih vjerskih uvjerenja i protivljenja ratu u Vijetnamu.

"Nemam problema sa Vijetkongovcima. Oni me nisu nazvali crnčugom", izjavio je Ali u to vrijeme. Njegove su izjave bile inspiracija mladim Amerikancima da se i oni usprotive ratu.

Bio je optužen za utaju poreza, zbog čega je uhapšen i proglašen krivim. Oduzeta mu je titula svjetskog prvaka te je suspendovan. Iako nije bio u zatvoru, Ali se nije borio četiri godine. Toliko je bilo potrebno da njegova žalba stigne na Američki vrhovni sud, gdje je oslobođen. Nakon toga je postao prvi i jedini trostruki šampion svijeta u teškoj kategoriji. Dobio je nadimak Najveći.

Borbe sa Joeom Frazierom "The Fight of the Century" i "Thrilla in Manila", kao i "The Rumble in the Jungle" sa Georgeom Foremanom su ušle u historiju i taj period se smatra zlatnom erom boksa u teškoj kategoriji.

Muhammad Ali vs Cleveland Williams (Houston, 1966. godine)

Ali je pobijedio jednog od najboljih udarača u historiji boksa. U ringu se odlično i munjevito kretao te udarao Williamsa ljevicom. Williams je bio toliko ljut da je jedva uspijevao udariti Alija, koji ga je tri puta poslao na pod.

Muhammad Ali vs Joe Frazier (Manila, 1975. godine)

Nakon iscrpljujuće borbe Frazierov trener Eddie Futch je povukao svog borca iz borbe na kraju 14. runde. Ali je izjavio da je nešto što je najbliže smrti.

Muhammad Ali vs George Foreman (Kinshasa, 1974. godine)

Ova borba je nazvana "Rumble in the Jungle". Ali je u borbi s Foremanom imao taktiku po kojoj se borio uz užad. Foreman se "ispucao", a Ali ga je potom nokautirao i vratio titulu šampiona.

Muhammad Ali vs Sonny Liston (Miami, 1964. godine)

Ali je u ovoj borbi postao svjetski prvak i pokazao da je mnogo bolji od Listona. Liston se povukao na kraju sedme runde. Nakon ove borbe je Ali objavio da se preobratio na islam.

Muhammad Ali vs Ernie Terrell (new York, 1967. godine)

Ali je bio bijesan na Terrella koji ga je odbio nazvati njegovim novim imenom. Terrell je za to kažnjen udarcima. Dok je udarao svog protivnika, Ali je vikao "Kako se zovem". Pobijedio je odlukom sudija.

Muhammad Ali vs Earnie Shavers (New York, 1977. godine)

Shavers je izgledao spreman za osvajanje titule. Muhammad Ali je bio uzdrman u drugoj rundi, ali se oporavio i ostvario bodovnu prednost. Na kraju 14. runde je bio iscrpljen, ali je izdržao i pobijedio odlukom sudija.

Muhammad Ali vs Joe Frazier (New York, 1971. godine)

Ali je ovu borbu izgubio od Fraziera odlukom sudija. Posebno je uzdrman bio u 11. rundi, nakon čega se oporavio, ali ga je Frazier svojim udarcima uspio potisnuti i pokazati svoju superiornost u posljednjoj rundi.

Muhammad Ali vs George Chuvalo (Toronto, 1966. godine)

Chuvalo je bio snažan i hrabar borac kojeg je bilo gotovo nemoguće nokautirati. No, Ali ga je pobijedio odlukom sudija.

Muhammad Ali vs Joe Frazier (New York, 1974. godine)

Mnogo se pričalo o drugoj borbi između Alija i Fraziera. Borci su se sukobili u televzijskom studiju. Njihova borba je završena pobjedom Alija na bodove.

Muhammad Ali vs Leon Spinks (New Orleans 1978. godine)

Spinks je šokirao Alija sedam mjeseci prije druge borbe. Ovo je bio revanš, a Ali je bio u boljoj formi. Odlukom sudija na kraju borbe je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji. Tada je imao 36 godina.