sport
0

Večeras počinje 99. izdanje NHL lige

Piše: E. B.
U novoj sezoni nekoliko izmjena pravila (Foto: AFP)
U novoj sezoni nekoliko izmjena pravila (Foto: AFP)
Noćas će početi 99. izdanje najjače hokejaške lige na svijetu, američko-kanadske NHL lige, a titulu brane Chicago Blackhawksi.

Nova sezona počinje utakmicom u Torontu između domaćih Maple Leafsa i Montreal Canadiensa koja je zakazana za jedan sat iza ponoći po našem vremenu.

Ostale utakmice prvog dana takmičenja su Chicago - New York Rangers, Calgary - Vancouver i Los Angeles - San Jose.

Trideset ekipa će se boriti za naslov prvaka Stanley Cupa.

Od ove sezone bit će nekoliko izmjena u pravilima igre, a najznačajnije je ono vezano za produžetak. Od ove sezone, sve u cilju smanjenja neriješenih rezultata, će se ukoliko nakon 60 minuta igre ne bude pobjednika igrati sedmominutni produžetak.

No, u njemu će svaka ekipa imati po 4 igrača u polju, a ukoliko nakon prve tri minute ne padne gol koji bi odlučio pobjednika, ostatak produžetka igra se "3 na 3". Ako ni nakon toga ne bude pobjednika, pucat će se tri serije penala.

Do sada je važilo pravilo da ukoliko susret uđe u produžetke, ekipa koja na kraju bude poražena osvaja bod. No, sada se i to pravilo izmijenilo. Naime, ukoliko ekipa izvadi golmana i uvede dodatnog igrača u produžetku, te primi gol na praznu mrežu, ekipa neće dobiti nijedan bod.

Zbog nestabilnosti kanadskog dolara salary cap je ove sezone povećan na 71,4 miliona dolara.

NHL