sport
9

Večeras ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na Maracani će večeras od 1 sat poslije ponoći početi ceremonija zatvaranja 31. Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, prvih olimpijskih igara održanih na području Južne Amerike.

Olimpijske igre su zvanično počele 5. avgusta i na njima je učestvovalo više od 11.000 sportista iz 206 zemalja. Debitantski nastup na Igrama imali su Kosovo i Južni Sudan. Kosovo će debi pamtiti po zlatu Majlinde Kelmendi koja je slavila u judou u kategoriji do 52 kg.

Na ceremoniji zatvaranja organizatori će još jednom prikazati ljepote Rio de Janeira i Brazila, podsjetiti na najvažnije trenutke te proslijediti olimpijski plamen Tokiju koji će ugostiti Olimpijske igre 2020. godine. Očekuje se da će jednu od uloga u zatvaranju Igara zauzeti legendarni Pele koji zbog povrede kuka nije prisustvovao ceremoniji otvaranja.

Takmičenja su odigrana u 28 sportova. U odnosu na prethodnu Olimpijadu u Londonu, u Riju su se sportisti takmičili i u ragbiju 7 i golfu. Zlato u ragbiju 7 osvojio je FIdži, dok su zlata u golfu osvojili Justin Rose iz Velike Britanije kod muškaraca i Inbee Park iz Južne Koreje kod žena.

Dva imena koja se ističu u prvi plan kada su u pitanju Olimpijske igre u Brazilu su Michael Phelps iz Sjedinjenih Američkih Država i Usain Bolt iz Jamajke. Jedan je najbrži plivač ikada, a drugi najbrži čovjek svih vremena. Obojica su objavila oproštaje od nastupa na olimpijskim igrama, a Phelps je objavio i oproštaj od plivanja.

Phelps je sa novih pet zlatnih i jednom srebrenom medaljom skupio ukupno 28 medalja na četiri olimpijske igre (Atina 2004, Peking 2008, London 2012 i Rio de Janeiro 2016), a nastupio je i u Sydneyju 2000. godine. Phelps ukupno ima 23 olimpijska zlata po čemu je apsolutni rekorder u historiji olimpijskih igara.

Bolt je sa tri zlatne medalje (100 m, 200 m, 4x100 m) stigao do brojke od maksimalnih devet zlatnih medalja na posljednje tri olimpijske igre. U sve tri discipline je rekorder. Jamajčanin je sportski i atletski unikat.

Bh. tim u Riju (Foto: OK BiH)
Bh. tim u Riju (Foto: OK BiH)

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Bosna i Hercegovina imala je 11 takmičara, ali i dalje smo jedna od onih zemalja koje nisu osvojile medalju na olimpijskim igrama. BiH su predstavljali Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Na prvom mjestu po broju osvojenih zlatnih medalja su Sjedinjene Američke Države sa 116 odličja od čega 43 zlatna. Druga je Velika Britanija sa 27 zlatnih medalja (66 ukupno), a treća Kina sa 26 zlatnih medalja (70 ukupno). Od zemalja u regiji najbolja je Hrvatska sa pet zlatnih medalja (10 ukupno) što je rekord ove zemlje i po tome je na sjajnom 17. mjestu u generalnom poretku po broju zlatnih medalja.

Od preostalih događaja na Olimpijskim igrama najveću pažnju privlače finala košarkaškog i rukometnog turnira za muškarce. Za zlato u košarci bore se SAD i Srbija (20:45 sati), a u rukometu Danska i Francuska (19:00 sati).

Poredak najboljih 20 zemalja po broju osvojenih zlatnih medalja:

Poredak najboljih 20 zemalja po broju osvojenih medalja: