sport
366

Svečano otvaranje Olimpijskih igara večeras u 1 sat, Tuka nosi zastavu BiH

Piše: E. B.
Iako su prvi sportisti, tačnije nogometaši i nogometašice, na borilišta izašli u srijedu i četvrtak, ceremonija svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju će početi večeras u 1 sat iza ponoći po našem vremenu. Ovo će biti prva Olimpijada održana u Južnoj Americi, a trajat će do 21. augusta.

Na defileu sportista, u ime delegacije Bosne i Hercegovine od 27 osoba zastavu naše zemlje će nositi atletičar Amel Tuka, od kojeg se i očekuje prva medalja sa Olimpijskih igara za BiH u historiji.

Uz njega, u Riju će se takmičiti i Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Prvog dana takmičenja, 6. augusta, na borilišta će izaći Đekanović i Kajtaz, a potom nastupaju Džumhur i Bašić (7. august), Tuka, Cerić i Čeprkalo (12. august), Kimani (14. august) te Alić, Mešić i Pezer (18. august).

Na Olimpijadi će učestvovati više od 11.000 sportista iz 206 zemalja, a debitovat će Kosovo i Južni Sudan. Takmičenja će biti odigrana u 28 sportova. U odnosu na prethodnu Olimpijadu u Londonu, u Riju će se sportisti takmičiti i u ragbiju 7 i golfu.

Bez ikakve sumnje, najveća zvijezda u Brazilu će biti Usain Bolt koji će pokušati doći do trećeg uzastopnog "double triplea". U Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine Bolt je osvojio zlata na 100, 200 i 4x100 metara.

Olimpijske igre će prvi put otvoriti novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach.

Organizatori su imali mnogo problema prije početka najvećeg svjetskog sportskog događaja. Naime, najprije su čelnici MOK-a razmišljali da oduzmu domaćinstvo Brazilu 2014. godine zbog političke situacije u zemlji koja je prijetila da izmakne kontroli.

Drugi problem s kojim su se organizatori susreli je zdravstvene prilike. Naime, 17 sportista je odustalo od nastupa u Riju zbog zika virusa, a među njima su i ponajbolji golferi (Rory McIlroy, Vijaj Singh) i teniseri svijeta (Miloš Raonić, Toimaš Berdych, Simona Halep, Karolina Pliškova, braća Bob i Mike Bryan). Također, vodene površine na kojima će se održavati takmičenja su izuzetno zagađene i sportisti su u strahu da će se zaraziti, iako organizatori tvrde kako se to ne može desiti.

Osim toga, zbog velikog doping skandala svi ruski atletičari i atletičarke su suspendovani, a postojala je mogućnost da se svim ruskim sportistima zabrani takmičenje u Riju, no do toga nije došlo.

Također, sportisti se vrlo otvoreno žale na uslove u Olimpijskom selu, u kojem je čak izbio i požar zbog neispravnih instalacija, ali organizatori uvjeravaju kako će sve proteći u najboljem redu.

Na kraju, tu je uvijek i strah od terorizma. Za sigurnost takmičara i gledalaca brinut će se 5.000 pripadnika specijalne policije i 22.000 vojnika (14.800 pješadije, 5.900 mornarice i 1.300 vazduhoplovstva), a 21. jula brazilska policija je uhvatila 10 pripadnika IDIL-a koji su planirali teroristički napad tokom Olimpijade.