sport
0

Vaterpolo i Ronilački savez primljeni u Olimpijski komitet BiH

Anadolija
Uz izuzetno dobar odaziv delegata Skupštine Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH), koji su danas po posljednji put bili iz 33 sportska strukovna saveza, održana je četvrta redovna Skupština OK BiH.

Na sjednici jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu i finansijama za proteklu godinu, kao i plan rada i finansijski za tekuću 2014. godinu.

Konstatovano je da je "OKBiH kao nebudžetski korisnik koji u opisu svog djelovanja ne finansira sport i sportiste BiH, svoju misiju u prošloj godini izvršio sto procentno, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu".

"I pored izuzetno kompleksne političke i ekonomske situacije u kojoj vrhunski sport u BiH egzistira, svi delegati su izrazili veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima Olimpijskog komiteta BiH i sportskih strukovnih saveza, kao nebudžetskih organizacija, a izrazili su veliko negodovanje prema onima koji kreiraju ambijent za postizanje istih", saopšteno je iz OK BiH, dodavši: "Nadalje, i pored neharmonizirane pravne uređenosti sportske legislative svih nivoa sportskog organizovanja, izražena je zabrinutost neizvršavanjem zakonskih obaveza pojedinih državnih strukovnih saveza u pogledu valjane registracije koji u konačnici mogu imati negativne reperkusije prema savezima, pa čak i prema sportistima i dovesti u pitanje njihov nastup na međunarodnoj sceni".

Prisutni delegati Skupštine OK BiH u svojim obraćanjima  čestitali su bh. sportistima na odličnim rezultatima koje su postigli u 2013. godini te zaželjeli fudbalskim reprezentativcima BiH puno sreće na predstojećem Mundijalu u Brazilu.

Posebna svečanost upriličena je povodom prijema dvije nove članice Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, čime se broj strukovnih sportskih saveza pri OK BiH od danas povećao na ukupno 35 članica.

Novi članovi "olimpijske porodice" u BiH su Vaterpolo i Ronilački savez.