sport
0

Vanessa Mae će u Sočiju violinu zamijeniti skijama

Klix.ba
Vanessa Mae (Foto: AFP)
Vanessa Mae (Foto: AFP)
Poznata britanska violinistica Vanessa Mae će skijati za reprezentaciju Tajlanda na Zimskim olimpijskim igrama, koje u februaru počinju u ruskom Sočiju.

Mae se od djetinjstva bavi skijanjem, a takmiči se pod očevim prezimenom Vanakorn. Otac joj je porijeklom s Tajlanda.

Proteklog vikenda se takmičila u Sloveniji pokušavajući dostići olimpijsku normu, a njen menadžer Giles Holland je rekao BBC-u: "Čini se da je uspjela. Bilo je za dlaku, ali je uspjela".

Vanessin slovenski trener Marko Rudolf je također potvrdio: "Vanessa Mae se nezvanično kvalifikovala za Olimpijadu. To vam mogu reći".

Prema sadašnjim pravilima organizatora Olimpijskih igara, zemlje čiji skijaši nisu u top 500 na Olimpijadu mogu poslati jednog muškarca i jednu ženu da se takmiče u slalomu i veleslalomu. Sve to, naravno, ako sportisti ispunjavaju i druge potrebne kriterije.

Tajland nema skijaša u prvih 500 u bilo kojoj alpskoj disciplini. Stoga Mae mora prikupiti 140 bodova ili manje u pet priznatih utrka. Ovdje se bodovi prikupljaju obrnuto uspjehu sportiste, dakle, što manje bodova, to je bolji rezultat. Službeni rezultati na FIS-ovoj web-stranici ukazuju da je pala ispod 140 zahvaljujući dobrim rezultatima utrka veleslaloma u Sloveniji u subotu i nedjelju.

Ova 35-godišnjakinja se takmičila i u nacionalnom juniorskom prvenstvu, gdje je bila čak 14 godina starija od drugih takmičara.

Svjetsko upravno tijelo treba poslati zvaničnu potvrdu da li za Mae ima mjesta na Olimpijadi, kad se saberu ukupni bodovi i dodijele pozicije. Taj proces bi trebao početi danas.

Vanessa je kazala da joj je san takmičiti se na Olimpijadi u Sočiju i da se nada da će je prihvatiti.