Tarik Fočo za Sarajevo-x.com
0

"Uz povoljnije uslove hokej će biti popularan kao nekad“

Razgovarao: Edin Isanović
Tarik Fočo, Hokejaški savez BiH
Tarik Fočo, Hokejaški savez BiH
Hokej je nekada bio izuzetno popularan sport u glavnom gradu BiH. Danas je, nažalost, potpuno drugačije. Ipak, grupa ljudi ulaže velike napore da ovaj sport vrati na stare staze uspjeha.

Sa aktuelnom situacijom upoznao nas je Tarik Fočo, koji je zadužen za odnose sa javnošću Saveza hokeja na ledu BiH. Govorio je o klubovima koji se takmiče u bh. prvenstvu, popularizaciji ovog sporta, stručnjaku iz Kanade koji pomaže rad saveza, nacionalnom timu naše države i poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću.

S obzirom da javnost nije baš najbolje upoznata sa trenutnom situacijom, prvo pitanje je neizbježno: Da li postoji savez na nivou čitave BiH?

Da. Savez hokeja na ledu BiH sa sjedištem u Sarajevu prvi put je osnovan 1993., a preregistriran 2008. godine kod Ministarstva pravde BiH. Kao takav pokriva sve aktivnosti vezane za ovaj sport na cijeloj teritoriji naše države. Više informacija možete dobiti na službenoj stranici saveza - www.shlbih.com.ba .

Nadmeću se četiri kluba

Koji klubovi se takmiče i kako djeca koja žele da treniraju hokej mogu da se prijave?

Trenutno u BHL-u takmiče se četiri kluba i to: HK Alfa - 'Medvjedi', HK Bosna - 'Lisice', HK Stari Grad - 'Vukovi' i HK Ilidža 2010. Svi oni koji izraze želju da treniraju i igraju hokej na ledu mogu da se prijave na telefone 033/715 - 600.

Da li je istina da imate pomoć stručnjaka iz Kanade?

Istina je! Ove godine, za sezonu 201./2011 SHLBiH je sklopio ugovor sa Rosom McLaneom koji je preporučen od strane Kanadskog hokejaškog saveza kao mlad i afirmisan stručnjak koji uveliko može pomoći razvoju ovog interesantnog i dinamičnog sporta. McLane u našem savezu radi kao trener svih kategorija na osnovu plana i programa usvojenog i odobrenog od strane saveza.

Samo po sebi nameće se pitanje - da li postoji bh. reprezentacija u hokeju?

Postoji i trenutno treniraju svake srijede i pripremaju se za sljedeću godinu za nastup na IIHF World U-18 Championship Division III.

Napravljeni veliki pomaci

Šta bi trebalo uraditi da ovaj sport bude još interesantniji mlađim uzrastima?

SHLBiH je uradio mnogo posla, ali nastavlja i dalje raditi za razvoj i omasovljenje ovog sporta, te vraćanje hokeja iz zaborava na mjesto koje mu objektivno pripada. Uložen je veliki trud i entuzijazam kako bi se hokej ponovo približio široj publici i bh. javnosti. Predsjedništvo saveza je odradilo lavovski dio posla da se dobije nesebična podrška Svjetskog hokejaškog saveza, kao i saveza velikog broja država u kojima uglavnom hokej figurira kao jedan od najpopularnijih sportova. Na nivou BiH intenzivno se radi i pokušava se uz pomoć lokalnih vlasti i autoriteta obezbijediti što povoljniji uslovi za razvoj.

Podrška nije ni željenom nivou?

Nažalost, još uvijek se ne nailazi na potpuno razumijevanje i pomoć naročito glede obezbijeđenja adekvatne dvorane za zimske sportove na ledu uključujući i hokej. Dakako da bi to umnogome pomoglo rastu interesa za hokej. Potrebno je osigurati višemjesečnu ledenu plohu u olimpijskom Sarajevu, malo vjetra u leđa od lokalne zajednice i uključivanje u Regionalnu ligu jednog od četiri postojeća kluba.