Red Bull Home Run
7

Uprkos magli i mećavi održan masovni spust na Jahorini

E. B.
Najekstremniji do sada! To su utisci nakon sedmog tradicionalnog masovnog spusta skijaša i bordera održanog u subotu na Jahorini.

Gusta magla i mećava nisu spriječile 127 najhrabrijih od ukupno dvije stotine prijavljnih na Red Bull Home Run utrku da se na skijama i bordovima spuste s vrha Poljica do hotela Termag, stazom dugom oko dva kilometra.

Trka je u pravilu jednostavna, međutim, promjenom vremenskih, i uslovi na stazi se dodatno iskompliciraju što u konačnici jurnjavu niz maglovitu Jahorinu čini znatno težom, ali gledateljima ipak mnogo zabavnijom.

A ove godine najbolji na skijama bili su Teodora Čeremidžić i Strahinja Đokanović te su zbog toga i nagrađeni "Rossignol", odnosno "Head" skijama.

Pravo umijeće bordanja pokazali su Jelkica Drpič i Nikola Borovčanin, oboje nagrađeni vikendom za dvoje u hotelu Termag, dok je posljednjeplasiranom Vladimiru Vašaliću pripala utješna nagrada, rukavice.

Teodora Čeremidžić skija od svoje treće godine. Ovo joj je drugo učešće.

"Sada imam 18 godina pa mi više nije trebala punomoć roditelja kao prošle godine", kroz smijeh nam kaže Teodora.

Ističe da su uslovi ove godine bili najteži do sada.

"Staza je bila jako zahtjevna. Ipak, tu je ona doza zabave i adrenalina koje osjetimo što nam utrku čini lakšom. Zato ću se opet prijaviti", dodaje ona.

Iako je Strahinja Đokanović bivši skijaški reprezentativac BiH, i ovaj srednjoškolac ističe kako je staza bila izrazito zahtjevna. Zadovoljan je rezultatom kojeg je postigao.

"Skijali smo na domaćem terenu, ali u pravim Red Bull uslovima. Dakle, najekstremniji uslovi do sada na trci koja se održavala na Jahorini", kaže on.

Jelkica Drpič dolazi iz Valjeva, iz Srbije, i na Jahorini radi kao instruktorica snowboarda. Bila je najbolja u ženskoj kategoriji. Ovo joj je već drugi put da se takmiči.

"Izuzetno ekstremni uslovi. Magla, jako loše vrijeme. Najgori mogući uslovi. Ipak, trudili smo se da brinemo o svojoj sigurnosti. Na kraju, bila sam najbrža i super smo se zabavili".

Nikoli Borovčaninu kojem je prošle godine izmakla pobjeda, Jahorina je također domaći teren. Ističe da mu je posebno drago da su upravo skijaši s Jahorine pokazali najviše.

"Ipak, danas je teren bio veoma zahtjevan i nepredvidiv sa mnogo magle i skokova. Nekako smo uspjeli to sve savladati. Ljubav je pobijedila", kazao je.

Cjelodnevna zabava učesnika, ali i gostiju koja je počela još u podne partyjem zagrijavanja u Olimp baru na vrhu staze Poljice, nastavljena je nakon završetka trke i proglašenja pobjednika ispred Kolibe hotela Termag uz izvrsni bend Perpetuum Mobile, koje je, kako su nam uoči nastupa rekle vokali benda Danka Adamov i Marija Erović, malo iznenadila mećava. Međutim, ubrzali su ritam, jer, dodaju, "ne može drugačije".

Uostalom, after party učesnika i posjetilaca zato je i trajao do kasnih noćnih sati.