sport
0

Umro Josip Pehar, dugogodišnji sportski radnik

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dugogodišnji sportski radnik Josip Pehar umro je u Sarajevu u 82. godini, saopćeno je iz Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (AS BiH).

Pehar je bio više od šest decenija prisutan u bosanskohercegovačkom sportu. Svoju prvu sportsku funkciju dobio je još davnog oktobra 1946. godine, kada je bio izabran za sekretara Sreskog fiskulturnog odbora u Širokom Brijegu. Samo kraći period, od 1948. do 1952., okušao se i kao aktivni sportista.

Godine 1954, postaje sekretar AK Sarajevo i na tom mjestu ostaje punih sedam godina. A zatim 1961. godine prelazi na Grbavicu, gdje biti gotovo sve, od sekretara, preko člana Predsjedništva, do prvog čovjeka AK Željezničar. Bio je sekretar i AS BiH (1982-1991), zatim sekretar AS Sarajeva (1993-1995), u znatno ranije, od 1956. do 1960. godine i sekretar Saveza atletskih sudija BiH. Najzad, bio je i saradnik za atletiku pri Savezu za sport i rekreaciju invalida BiH od 1986. do 1996.

Josip Pehar je bio veoma agilan i u kuglaškom sportu, gdje od 1992. obavlja i funkciju generalnog sekretara Kuglaškog saveza BiH. Određeni period proveo je i u drugim sportovima, ali atletika je bila i ostala njegov najomiljeniji sport. Josip Pehar spada u red najistaknutijim atletskih radnika u BiH, a za svoj predani rad dobio je i više prestižnih priznanja - od bronzane plakete Atletskog saveza Jugoslavije i plakete povodom pet decenija ovog Saveza, sve do Zlatne plakete AS BiH u povodu pedesetogodišnjice kraljice sportova u BiH.

Sahrana Josipa Pehara obavljena je danas na groblju Sv. Josip u Sarajevu.