{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na legendu bh. fudbala Asima Ferhatovića - Haseta

S
Sarajevo-x.com
25.1.2010. u 14:34
0
2
Sjećanje na legendu bh. fudbala Asima Ferhatovića - Haseta
0
Sjećanje na legendu bh. fudbala Asima Ferhatovića - Haseta
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mezar Asima Ferhatovića - Haseta, čime je obilježila 23. godišnjicu smrti jednog od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera.
"Bio je najvirtuozniji fudbaler ovog podneblja-nenadmašan dribler, izvanredan strijelac, sportista najplemenitijeg kova. Nastupao je u dresu FK Sarajevo, ali su ga voljeli i cijenili i navijači klubova iz cijele nekadašnje Jugoslavije. Publika je hrlila na stadione zbog njegove nadahnute igre, diveći se njegovim neponovljivim majstorijama. Hase je bio rođeni džentlmen. Volio je ljude, pomagao je svakoga ko mu se obratio, a na sirote je pazio kao na vlastiti rod. Asim Ferhatović Hase bio je jedna od najprobranijih ličnosti svoga doba. Haseta se sjećamo sa pijatetom i poštovanjem kao vrhunskog fudbalera, ali ga volimo, poštujemo i pamtimo i zbog njegove ljudske veličine", riječi su kojim je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podsjetilo sve nas na velikana bosanskohercegovačkog sporta.

Sjajnu fudbalsku karijeru Hase je počeo 1945. godine. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva odigrao je sedam godina poslije protiv Zagreba. U prvom timu, za koji je odigrao 600 utakmica i postigao 400 golova, nastupao je do 1967. godine. Godinama je Asim Ferhatović - Hase bio najbolji igrač Sarajeva i zasigurno jedan od najboljih fudbalera bivše Jugoslavije. Fudbal je, kažu svi oni koji su ga poznavali, igrao isključivo iz ljubavi. Kratko je boravio u Turskoj, ali je za njega uvijek postojao jedan klub - Sarajevo.

Narod je dugo poslije utakmica prepričavao njegove poteze i igru, a djeca su o njemu sanjala i željela da nekad budu kao on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: