Skandal nakon pobjede
38

Ukrajinka izbačena sa Svjetskog prvenstva u mačevanju jer se odbila rukovati s Ruskinjom

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Reprezentativka Ukrajine u mačevanju Olga Harlan je diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva u Milanu jer se odbila rukovati sa Ruskinjom Anom Smirnovom.

Četvorostruka olimpijska prvakinja i braniteljka svjetske titule je pobijedila Smirnovu rezultatom 15:7 i prošla u šesnaestinu finala.

Nakon poraza Smirnova, koja je nastupala pod neutralnom zastavom zbog ruske agresije na Ukrajinu, je prišla kako bi se rukovala s pobjednicom, što je inače uobičajeni protokol u mačevanju.

No, Harlan se odmahkla i pružila mač ka Ruskinji kako bi je odvojila od sebe, te joj je poručila da se ne želi rukovati i otišla sa borilišta.

Smirnova je ostala na borilištu čak 45 minuta u razgovoru sa zvaničnicima i predstavnicima organizatora, te je tražila da se Ukrajina po pravilima izbaci s takmičenjima.

Naime, rukovanje poslije meča je u mačevanju obavezno, a kršenje tog pravila kažnjava se "crnim kartonom", odnosno diskvalifikacijom. Na kraju je takva odluka i donesena, te je Ukrajinka izbačena s takmičenja.

"U potpunosti podržavamo Olgu u ovoj situaciji i pripemamo žalbu na ovu odluku jer joj sudija koji je vodio meč nije pokazao direktno crni karton. Tek naknadno, kada su počele zakulisne radnje, i kada se već znalo ko je sledeći protivnik, donesena je odluka o diskvalifikaciji", rekao je predsjednik Mačevalačkog saveza Ukrajine Mihajlo Ilijašev.