sport
1

Udruženje Giro di Sarajevo razočarano što u Sarajevu još uvijek nema biciklističkih staza

Klix.ba
Foto: Giro di Sarajevo
Foto: Giro di Sarajevo
Nakon što su Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS jučer potpisali Sporazum o nastavku izgradnje staza za šetanje na Vilsonovom šetalištu, Udruženje za promociju biciklizma Giro di Sarajevo oglasilo se saopćenjem u kojem izražavaju svoje razočarenje trošenjem budžetskih sredstava na "bespotrebne projekte".

Udruženje Giro di Sarajevo već nekoliko godina lobira da se u Sarajevu počnu praviti i označavati biciklističke staze. Međutim, ne nailaze na razumijevanje nadležnih koji, kako tvrde, "budžetska sredstva troše na projekte koji ovom gradu, ili nisu potrebni ili su jednostavno suvišni".

"Vilsonovo šetalište, kao centralna gradska magistrala koju koriste sarajevski biciklisti, i dalje je bez jasno označene i profesionalno izgrađene biciklističke staze/trake. Urbanistička neosviještenost i ignorantski odnos vodećih ljudi Općine Novo Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS vidi se na primjeru potpisivanja pomenutog Sporazuma, kojim nije planirana izgradnja biciklističke staze ili obilježavanje biciklističke trake na postojećoj saobraćajnici", stoji u saopćenju Udruženja Giro di Sarajevo.

Sarajevski biciklisti smatraju da ovakav odnos vrijeđa bicikliste, ali i sve građane koji žele da žive u zdravom i čistom gradskom okruženju.

Giro di Sarajevo podsjeća na sporazum koji su potpisali sa resornim ministarstvom koji nalaže zajednički rad na poboljšanju biciklističkih uslova u Sarajevu.

"Nakon što če se se novac ministarstva usmjeriti na projekte koji, ne samo da ne pomažu poboljšanju tih uslova, nego eliminišu i dalju mogućnost implementacije bilo kakve biciklističke saobraćajnice izgradnjom trajnih šetnica i saobraćajnica na mjestu koje uz pješake najviše koriste upravo biciklisti", saopćeno je iz Udruženja Giro di Sarajevo.