111 lokacija
0

Učesnici utrke "Wings for Life World Run" sakupili 6,8 miliona eura

Klix.ba
Wings for Life World Run globalna utrka još je jednom pokazala da zajedništvo čini čuda. Čak 155 288 takmičara na 111 lokacija u cijelome svijetu učestvovalo je u prikupljanju sredstava za istraživanja povreda kičmene moždine. S prikupljenih 6,8 miliona eura u jednom danu ovaj događaj na putu je da promijeni svijet.

Svi koji su trčali za one koji to ne mogu korak po korak stvaraju novi svijet u nadi za pronalaskom lijeka.

Ovogodišnji globalni pobjednik Aron Anderson pokazao je da granice ne postoje kad su motivacija i cilj ponovno hodati. Punog srca ljubavi i čelične volje, Aronov put do onoga što je danas nije bio nimalo lagan. S nepunih devet godina života dijagnosticiran mu je rak zdjelične kosti. Kada je ostao djelomično nepokretan, odlučio je da invalidska kolica nikada neće ograničiti njegov društveni i sportski život.

Aronov popis sportskih avantura toliko je velik da se rijetko ko može pohvaliti istim. Početkom prošle godine Aron je postao prvi čovjek u invalidskim kolicima koji se samostalno popeo na Kilimanjaro. U srcu Afrike na najvišoj planini vulkanskog porijekla ovaj čovjek nepokolebljivog duha kombinirao je bicikl, invalidska kolica, štake i dobrim dijelom penjanje i puzanje na rukama - sve ne bi li stigao do vrha. I stigao je. I prikupio je novac za djecu oboljelu od raka zdjelice. A što ga je dočekalo?

Na vrhu me dočekao cijeli tim koji je navijao za mene... i zalazak sunca kakav nisam ni znao da postoji, izjavio je Anderson.

Za njega granice ne postoje

Krajem 2016. godine postao je prva osoba na svijetu koja je u invalidskim kolicima završila utrku do južnog pola. Nakon 21 dana utrke u kolicima i na skijama Aron je završio 300 kilometara dugu stazu i tako ušao u historiju.

A onda? Onda je u nedjelju 7. maja 2017. postao i globalni pobjednik Wings for Life World Run utrke. Prešao je 92,14 kilometara u kolicima i tako pokazao da granice ne postoje. Da se Aron takmičio u sportskim kolicima ova udaljenost bila bi normalna, no za nekog ko se takmiči u običnim kolicima ovo je izuzetno postignuće. Posebno kad spomenemo da većina takmičara u kolicima prijeđe najviše 10-20 kilometara.

Budući da je cilj utrke skrenuti pažnju i pronaći lijek za povrede kičmene moždine, valja napomenuti kako je u svijetu velik broj onih koji žive s tetraplegijom, dakle nepokretni su od vrata prema dolje. Stoga Aronova pobjeda nije bila samo za one koji ne mogu hodati, već i za one koji ne mogu koristiti ruke. Wings For Life World Run 2017. i Aronova pobjeda, kao i svaki korak svih ostalih sudionika u utrci put je prema lijeku za ozljede kičmene moždine i pomjeranje granica čovječanstva.

BiH dio globalne utrke

Wings for Life World Run je specifičan format utrke na kome mogu učestvovati i profesionalci, rekreativci i oni koji se trčanjem nikada nisu bavili. Organizirane su velike utrke na 25 lokacija u svijetu, a svi koji nisu mogli biti na tim lokacijama su mogli doprinijeti prikupljanju sredstava i trčati Wings for Life World App Run – uz aplikaciju.

Najviše trkača iz BiH se prijavljuje na utrku u Zadru koja je postala jedna od najemotivniji u svijetu, a ove godine je učestvovalo 8.000 trkača koji su uglavnom trčali za nekog svog ko ne može trčati.

Sarajevo je putem aplikacije imalo 147 trkača koji su se u nedjelju okupili u Vilsonovom Šetalištu i zajedno pretrčali 666,25 kilometara dok ih je sustigao virtualni Presretač. Pobjedu u muškoj konkurenciji podijelili su Demir Hadžimuratović i Čerkez Timur pretrčavši 23 kilometra, dok je u ženskoj konkurenciji sa 18 pretrčanih kilometara pobijedila Merima Pindžo. Organizator App Run Sarajevo Studentski pohodi Sarajevo u saradnji sa studentskim asocijacijama fakulteta su obezbjedili i nagrade pobjednicima a to je odlazak na Studentski pohod u Istanbul.

Ovom organizacijom su sarajevski studenti se pridružili cijelom svijetu koji je trčao za jedan cilj, a to je da se povrede kičmene moždine što prije učine izlječivim.