sport
8

Učesnici 42. Interancionalne Una regate stigli u Bihać

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Učesnici 42. Interancionalne Una regate, koja je počela jučer, veslali su danas drugom dionicom na relaciji od Lohova do Bihaća na zapadu Bosne i Hercegovine, gdje su se zaustavili uoči početka treće etape, koja je predviđena za sutra, javio je dopisnik Anadolije.

Zaljubljenike u vodene sportove i rijeku Unu, ni nepovoljni vremenski uslovi nisu spriječili da danas krenu drugom dionicom Una regate, koja je nakon približno 12 kilometara veslanja, okončana dolaskom u Bihać. 

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni park Una Amarildo Mulić izjavio je kako ovogodišnja regata broji 650 učesnika iz BiH, susjednih zemalja ali i iz više Francuske, Austrije SAD i drugih zemalja. On je kazao da će vesela povorka vozila putovanje okončati u Bosanskoj Krupi.

Veselu kolonu plovila, kako su je učesnici nazvali, pozdravili su građani okupljeni na obali Une. Učesnici Una regate, njih oko 650 u 70 plovila zabavili su se skokovima u rijeku Unu. 

Inače, 42. Interancionalna Una-regata, startala je jučer u Kulen Vakufu, a završit će sutra u Bosanskoj Krupi, gdje će u popodnevnim satima stići 70 plovila, sa u prosjeku po šest članova posade.

Jučer je vožena prva dionica, odnosno relacija Kulen Vakuf – Lohovo, sa kratkim zaustavljanjem na Štrbačkom buku.

Uz brojne domaće posade, zabilježen je i veliki broj stranih turista koji su za ovu priliku pristigli iz SAD, Velike Britanije, Južne Afrike, Slovačke, kao i iz susjednih država.

Una regati, međunarodnoj tradicionalnoj turističko-sportsko-kulturnoj manifestaciji pridružili su se i brojni zaljubljenici u vodene sportove iz gradova BIH.

Vezani članci