Rusija
0

Ubica navijača u Moskvi proglašen krivim

Totalsport
Aslan Čerkesov
Aslan Čerkesov
Ubistvo nogometnog navijača, koje se dogodilo prošle godine u Moskvi, okarakterizirano je od strane porote moksovskog suda kao ubistvo, a ne samoobrana, prenosi Interfaks.

Aslan Čerkesov, iz dagestanske pokrajine u Rusiji, priznao je za vrijeme suđenja da je pucao 6. decembra 2010. godine u Jegora Šviridova, ali ne s namjerom da ga ubije već da odbrani svoje prijatelje od pijanih nogometnih navijača. Policija je tada od pet navijača iz dagestanske pokrajine, koji su bili na licu mjesta pucnjave, zadržala u pritvoru samo Čerkesova, što je izazvalo prosvjede na ulicama prijestolnice Rusije – Moskve. Nogometni navijači i nacionalisti optužili su istražitelje da prikrivaju zločin koji su počinili stanovnici sjevernog Kavkaza, taočnije već spomenutog Dagestana.

Protesti su se odvijali na trgu Manez 11. prosinca prošle godine, a u njima je sudjelovalo pet i po hiljada ljutitih navijača i nacionalista koji su se sukobili s policijom. Šef gradske policije Vladimir Kolokolocev morao je osobno razgovarati s maskiranim protestantima kako bi ih uvjerio da napuste trg.

Sudija će presudu, odnosno kaznu Čerkesovu obznaniti idućeg utorka. Preostala petorica navijača iz Dagestana optuženo je za huliganizam.