sport
9

U Zenici će se graditi prvi stadion za ragbi

Klix.ba
Za nešto manje od mjesec dana Zenica će dobiti prvi stadion za ragbi, koji će ujedno biti i jedini u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Semira Mahića, potpredsjednika Ragbi saveza Bosne i Hercegovine, ideja se rodila prije nekoliko godina i konkretizovana je sastankom sa upravom zeničkog Arcelor Mittala, koja će za ovaj stadion donirati 15 tona građevinskog materijala.

"Novac i materijal za radove su prikupljeni, a sve bi trebalo početi najdalje za mjesec dana. Izgradnja stadiona se sastoji od dvije faze. Prva faza je izgradnja koja obuhvata kvalitetnu drenažu i postavljanje ograde oko terena, a druga faza uključuje izgradnju tribina i adaptaciju prostorija gdje će biti smještene svlačionice", izjavio je Mahić.

Federalno ministarstvo kulture i sporta za ovaj projekat izdvojio je 15.000 KM, a općina Zenica izgradnju ovog stadiona uvrstila je u strategiju razvoja, koje će svake godine finansirati sa 15.000 KM.

Izgradnja prvog ragbi stadiona u Bosni i Hercegovini bit će na lokaciji Plandilo u neposrednoj blizini nogometnih terena i Atletskog stadiona na Kamberovića polju.

Idejno riješenje za ovaj projekat uradila je firma a. g. Sims Zenica, koja bi trebala uraditi i glavni projekat, a u toku su pregovori sa glavnim izvođačem radova, firmom ITC iz Zenice.