sport
0

U srijedu tačno godinu dana do početka Olimpjiskih igara

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U srijedu 27. jula počet će se odbrojavati tačno godina dana uoči početka Olimpijskih igara kojima će domaćin biti britanska prijestolnica London.

Tim će povodom predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacques Rogge s glasovitog Trafalgar Squarea pozvati sportiste iz cijeloga svijeta da učestvuju na Igrama. Na spomenutom trgu će se pojaviti i brojni slavni britanski sportisti, kao i premijer David Cameron, gradonačelnik Londona Boris Johnson te predsjednik Organizacijskog odbora Igara Sebastian Coe.

"London se drži svih rokova i zacrtanog budžeta i vrlo se kvalitetno priprema za Igre. Sretan sam što se sve odvija dobro", poručio je Rogge.

Za godinu dana London će ugostiti oko 10.500 sportista i sportkinja iz više od 200 država, zatim oko 5.000 trenera i sportskih dužnosnika, te oko 20.000 predstavnika medija. U 26 sportova će tokom 17 dana (27. jula - 12. augusta) biti podijeljeno više od 300 medalja na 32 sportska borilišta, među kojima su i Wimbledon, Wembley, ali i Hyde Park i Greenwich Park.

London će, podsjetimo, postati prvi grad u historiji koji će tri puta ugostiti olimpijske igre. Glavni britanski grad bio je domaćin OI i 1908. i 1948. godine.