Centar "Safet Zajko"
176

U Sarajevu svečano otvorene 10. Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Deseto, jubilarno izdanje Sportskih igara Oaze i Specijalne olimpijade otvorene su večeras u sarajevskom sportskom centru "Safet Zajko".

Prije same ceremonije otvaranja, održana je press konferencija na kojoj su se obratili direktor udruženja "Oaza" Armin Smajlović te izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH, Kada Delić - Selimović, kao i osvajač dvije srebne medalje u stonom tenisu sa prošlogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara Irfan Kulić.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH traju dva dana i to u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu te u sportskoj dvorani Dobrinja.

Takmičari će se boriti za medalje u pet sportskih disciplina i to u nogometu, atletici, stonom tenisu, boćanju i MATP-u, programu za osobe sa višestrukim smetnjama.

U toku dana održana su prva takmičenja u atletici i nogometu, gdje su ostvareni odlični rezultati.

Ceremonija otvaranja po prvi put je održana na otvorenom, u Centru "Safet Zajko" uz skraćeni program bez defilea učesnika, ali uz bogat muzički program koji su pored muzičke sekcije udruženja "Oaza" obogatili Halid Bešlić, Amela Zuković, Amara Mistrić, ali i balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Zulejha Kečo.

Specijalna olimpijada aktivno promoviše načelo UN-ove Konvencije (UNCRPD) o potpunom i efikasnom uključivanju u društvo, omogućavajući sportistima da usavrše vještine koje povećavaju samopouzdanje i sposobnost za uspjeh u životu, ističući i uklanjajući ogromne prepreke u pristupu sportu, školovanju i zdravstvenoj njezi za osobe s intelektualnim teškoćama, mijenjajući stavove kako bi omogućili uključivanje u škole, zajednice i u društvo.