Šah
0

U Sarajevu odigran Međunarodni brzopotezni turnir "Bosna 2011"

Sarajevo-x.com
U sarajevskom hotelu "Bristol" u subotu je odigran Međunarodni brzopotezni turnir "Bosna 2011" u sklopu 41. Međunarodnog turnira “Bosna 2011”, koji se igra 03.-12. maja.

Ova popularna disciplina gdje svaki igrač ima samo po 5 minuta razmišljanja za čitavu partiju je privukla, ne samo igrače sa Open turnira “Bosna 2011”, već i veliki broj šahista koji ne igraju na Openu. Iako je većina favorita sa glavnog turnira odlučila da iskoristi slobodan dan za odmor i prikupljanje energije, neki od njih su se ipak pojavili i na "cugeru", kako se ova disciplina popularno naziva.

Ovom prilikom prvi puta u širem regionu ostvaren je i direktan prenos brzopoteznih partija preko Interneta, tako da su turnir mogli pratiti brojni ljubitelji šaha širom svijeta. To je postigla izvanredna mlada ekipa kompjuterskih stručnjaka od kojih su se neki od njih tek prije nekoliko dana susreli sa idejom o prenošenju šahovskih partija uživo.

Brzopotezni turnir je bio otvorenog karaktera što znači da su mogli učestvovati svi zainteresovani šahisti i šahistkinje iz cijelog svijeta. 

Nagradni fond Međunarodnog brzopoteznog turnira “Bosna 2011” iznosio je 3.000 eura, a ukupno je pilo 21 nagrada.

Nagrade su podijeljene po kategorijama, a pobjednici su:

U kategoriji žena pobjednica je velemajstor Jovana Vojinović (Crna Gora). U kategoriji juniora/juniorki do 18 godina pobjednik je velemajstor Richard Rapport (Mađarska), u kategoriji rejtinga do 2.200 poena pobjednik je Darko Jelen (Bosna i Hercegovina), i u kategoriji rejtinga do 2.450 poena pobjednik je Sezen Arat Ufuk (Turska).