Borki Predojević
0

"Šahovski turnir 'Bosna 2011.' za mene je uvijek bio poseban"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šahovski klub Bosna, četverostruki prvak Evrope i najtrofejniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, od 3. do 12. maja u Sarajevu bit će domaćin 41. međunarodnog turnira "Bosna 2011".

Ovim turnirom, koji će se igrati u novoobnovljenom hotelu "Bristol", ŠK Bosna tradicionalno obilježava 22. maj, Dan prijema BiH u Ujedinjene nacije.

Međunarodni sudija Mirza Miralem je objasnio na danas održanoj konferenciji za medije da će se turnir igrati po švicarskom sistemu od devet kola, primjenjujući pravila šahovske igre FIDE i bit će prijavljen za rejtingovanje.

On je istakao da će se i dalje koristiti sistem bodovanja eksperimentalno uveden prošle godine, prema kojem se za pobjedu dobijaju tri boda, za neriješeno jedan bod, dok se za poraz ne dobijaju bodovi.

"Sistem bodovanja uveden prošle godine je bio pun pogodak. Očekujemo kvalitetan, borben turnir, a organizatori također pripremaju posebnu atrakciju - jednodnevno Međunarodno prvenstvo u ubrzanom šahu, koje će biti održano 7. maja", dodao je Miralem.

Prošlogodišnji turnir okupio je 169 učesnika iz 32 zemlje svijeta, a ove godine očekuje se učešće više od 200 šahista i više od 500 posjetilaca u toku svakog dana trajanja turnira. Ukupni nagradni fond takmičenja iznosi 51.000 eura.

Glavni igrač i predstavnik BiH - velemajstor Borki Predojević je kazao da su favoriti ovogodišnjeg takmičenja šahovski velemajstori Baadur Jobava (Gruzija) i Arkadij Naiditsch (Njemačka).

Jobava je ostvario prvi međunarodni uspjeh 2003. godine osvojivši Dubai open, nakon čega je 2004. osvojio olimpijsko zlato, dok je 2006. godine osvojio prestižni šahovski turnir Aeroflot Open. Naiditsch je 2005. godine osvojio turnir "Dortmund Sparkassen", dok je 2007. u Ghertu osvojio državno prvenstvo Njemačke.

"Jobava i Naiditsch su favoriti i pokazatelji snage ovogodišnjeg turnira, koji je od osnivanja za mene bio poseban i jedan od najjačih na kojima sam nastupao. Učešće su potvrdili i najbolji igrači Hrvatske i Srbije Ivan Šarić i Ivan Ivanišević, koji će uz mene pokušati iznenaditi favorite i ostvariti što bolji plasman", rekao je Predojević.

Pokrovitelji turnira su Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH, a supokrovitelji Grad Sarajevo i Vijeće ministara BiH, dok je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prihvatio ulogu visokog pokrovitelja te će imati čast da povlačenjem prvog poteza otvori ovogodišnji turnir.