Više od 50 skakača
25

U nedjelju tradicionalni 451. skokovi sa Starog mosta: Festival mladosti, hrabrosti i ljepote

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Spektakularni tradicionalni mostarski skokovi održat će se u nedjelju od 16:30 sati u organizaciji Kluba skakača u vodu Mostari. Ove godine organizira se i prigodan kulturni festival, a sve pojedinosti predstavljene su na današnjoj konferenciji za novinare.

"Tačan broj skakača još uvijek ne znamo, to će biti poznato tek poslije ljekarskih pregleda. Očekuju se skakači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i naravno iz naše zemlje. Nažalost, nema skakača s Kosova, zbog problema s vizama. Ipak, očekujemo između 50 i 60 skakača", kazao je Mirsad Deda Pašić.

Najveća legenda mostarskih skokova Emir Balić predstavio je peteročlani žiri u kojem se osim njega nalaze Mirsad Deda Pašić, dugodišnji šampion skokova na noge, Enver Novaković, sportski radnik i bivši skakač, Benaid Kalajdžić, dugogodišnji skakač i Alica Jakirović, umjetnik i skakač.

"One koji se prijave na sam dan skokova, a nismo sigurni u njihovu sposobnost, vodimo na skakaonicu od deset metara, ako to ne prođu, vraćamo ih. Na skokovima je uvijek primarna sigurnost, a skokovi su festival mladosti, hrabrosti i ljepote", kazao je Semir Drljević Lovac, predsjednik kluba, naglasivši i kako u septembru u Mostar dolaze najbolji svjetski skakači iz ovoga vijeka, a naši su skokovi iz 16. vijeka.

Ovogodišnji skokovi održavaju se uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i Turističke zajednice HNK. Za sigurnost skakača brinut će se Interventna spasilačka služba Mostar.

Semir Drljević Lovac kazao je i kako dolaze tri ekipe koje snimaju dokumentarne filmove o mostarskim skokovima, a kako neće biti direktnog prijenosa jer se pokazalo da je veći efekt kad se svim televizijama dopusti da rade reportaže.

Uz organizaciju Skokova sa Starog mosta uvijek ide i niz popratnih manifestacija, kao što je turnir u tavli, a ove godine je novitet kulturni festival koji organizira Alternativni omladinski kulturni centar.