Spektakl na Neretvi
44

U Mostaru počelo trodnevno takmičenje Red Bull Cliff Divinga: Najbolji na jednom mjestu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je počelo Red Bull Cliff Diving takmičenje Svjetskog prvenstva, gdje su stigli najbolji svjetski skakači i skakačice kako bi skokovima sa Starog mosta izboriti titlu šampiona u gradu koji je poznat po tradiciji skokova.

Program Red Bull Cliff Divinga je počeo prvom takmičarskom serijom u kojoj takmičarke i takmičari skaču direktno s kamenog luka Starog mosta u čast višestoljetne tradicije skokova s ovog nadaleko poznatog UNESCO-ovog spomenika.

Najviše pobjeda ovog prestižnog takmičenja koje se na Starom mostu u Mostaru održava osmu godinu za redom imaju Francuz Gary Hunt (2017, 2018, 2021) Australka Rhiannan Iffland (2019, 2021, 2022) i Rumun Constantin Popović (2019, 2022).

Sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetske Serije Orlando Duque je ranije kazao da je mostarska stanica za elitne svjetske skakače veliki izazov i da će biti neizvjesno do kraja.

"Stvar je u tome da je Mostar jako zahtjevno mjesto, prvo skačemo sa mosta i onda sljedeći dan sa platforme tako da nisu isti uslovi. Skakači moraju biti u svojoj najboljoj formi da bi osigurali dobre rezultate, ali će biti odlično", rekao je Duque.

Druga serija skokova će biti održana sutra, 8. septembra, ali će se skakati s dodatne platforme i po pravilima takmičenja propisane visine, koja iznosi 21 metar za žene, te 27 metara za muškarce.

Finale je zakazano za subotu 9. septembra, uz bogat muzički i zabavni program koji počinje u 14 sati, kad će bez sumnje hiljade ljubitelja adrenalina iz BiH, regije i brojnih zemalja svijeta u jedinstvenom ambijentu stare gradske jezgre uživo prati spektakularne skokove sa Starog mosta.

Nakon spektakularnih skokova, posjetitelji i turisti imat će priliku da se nastave zabavljati uz muziku i ples zahvaljujući Old Town Street Festu u organizaciji Grada Mostara i Mostar Rock Schoola, od 8. i 9. septembra, a raznovrstan i bogat program uključuje čak 14 nastupa na šest različitih lokacija u gradu.

Oni koji ne budu mogli doći u Mostar, direktan prenos velikog finala u subotu moći će gledati na Red Bull TV i Hayat TV te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva.