Veliki antagonizam
49

U Indiji hapšeni muslimani koji su proslavljali pobjedu pakistanske kriket reprezentacije

B. R.
Tokom kriket utakmica odnosi između Indije i Pakistana još više napeti (Foto: EPA-EFE)
Tokom kriket utakmica odnosi između Indije i Pakistana još više napeti (Foto: EPA-EFE)
Policija savezne indijske države Uttar Pradesh uhapsila je tri studenta muslimana iz Kašmira optuživši ih da su slavili pobjedu Pakistana nad Indijom u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u kriketu, koje se održava u Dubaiju.
Iz policije su saopćili da su uhapšeni uzvikivali "antiindijske" i "propakistanske" slogane te da su "promovisali neprijateljstvo i cyber terorizam". Hapšenje u gradu Agra je jedan od izraza antagonizama prema muslimanima zbog njihove podrške Pakistanu.

Odnosi između Indije i Pakistana uvijek su bili napeti, a te napetosti bivaju još više izražene tokom kriket utakmica. Kritičari smatraju da je Indija zaboravila na sportsko umijeće tražeći krivca u drugom nakon što je izgubila ovaj meč.

Mohammed Shami, jedini musliman u indijskoj kriket reprezentaciji, nakon utakmice je bio izložen hajci. Korisnici društvenih mreža optužili su ga da je igrom pomogao Pakistanu te je nazvan izdajnikom.

Uhapšene studente fakultet je suspendovao, jer su navodno na aplikaciji WhatsApp objavili poruku u čast pakistanskih kriket igrača. U policiji su naglasili da su uhapšeni po pritužbama vladajuće stranke Bharatiya Janata.

Učiteljica u indijskoj saveznoj državi Rajasthan uhapšena je zbog toga što je na WhatsAppu objavila poruku kojom se slavi pobjeda Pakistana. U državi Punjab registrovani su napadi na studente iz Kašmira dok su slavili pobjedu susjedne zemlje.

U dijelovima Kašmira, koji je decenijama predmet sporenja između Indije i Pakistana, bila je velika proslava pobjede pakistanske kriket reprezentacije, prenosi BBC.