sport
25

Tuzla: "Slani rafting" na panonskim jezerima okupio više od 100 učesnika

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Raft-eko kluba "Accent" danas su u kompleksu panonskih jezera u Tuzli svečano otvoreni 9. Međunarodni susreti raftera i raft klubova pod nazivom "Raftlook 2016". Popularni "slani rafting" je tradicionalna manifestacija na kojoj učestvuju rafteri iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

U okviru ove manifestacije upriličena je promotivna vožnja u raft čamcima za djecu i mlade, a veslači su uz instrukcije iskusnih rafter-skipera imali priliku na trenutak osjetiti čari raftinga.

"Cilj ovih susreta je, pored druženja, popularizacija raftinga kao sporta, ali i sumiranje rezultata jer smo na kraju rafting sezone. U okviru ovogodišnje manifestacije imamo deset ekipa sa više od 100 učesnika. Ove godine nam nije stigla ekipa iz Srbije, ali su nam zato tu gosti iz Hrvatske i Slovenije", kazao je za Klix.ba predsjednik tuzlanskog Raft-eko kluba "Accent" Esed Ferhatbegović.

Međunarodne susrete raftera i raft klubova otvorenim je proglasio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

"Nama je za promociju grada važno da imamo što više bh., regionalnih, ali i međunarodnih manifestacija putem kojih vršimo promociju grada. Ovom, kao i prošlosedmičnom manifestacijom, odnosno susretom bajkera, mi promovišemo i panonska jezera koja su svjetska atrakcija. Moramo biti u neprekidnoj kampanji i zato nam je važno da imamo što više manifestacija i prilika za što bolju promociju slanih jezera, a sve u cilju da imamo što više gostiju", istakao je za naš portal Imamović.

Među učesnicima i ove godine je ekipa raftera iz Jajca.

"Vrlo rado se svaki put odazovemo pozivu domaćina. Vrlo je bitno da se ideja raftinga širi i njeguje. Na ovaj način mi podržavamo jedni druge. Tuzlaci dođu nama na susrete, mi njima i to sve jako lijepo izgleda. Ovakve skupove mi ne pravimo reda radi, nama je cilj da se družimo te da djeci pružimo priliku da osjete čari vode i veslanja", kazao nam je rafter iz Jajca Mumin Kenanović.

Rafterski susreti na panonskim jezerima trajat će do sutra, a pored brojnih raftera značaj ovog susreta prepoznala je i grupa motorista, inače članova Moto kluba Tuzla.