6. i 7. oktobra
51

Tuzla domaćin Mediteranskog prvenstva u karateu

FENA
Nakon što je na kongresu Mediteranske federacije u Kušadasiju organizacija mediteranskog šampionata u karateu dodijeljena Bosni i Hercegovini, Karate savez BiH odlučio je povjeriti tehničku organizaciju prvenstva Gradu Tuzla, odnosno Klubu borilačkih sportova Tuzla-Sinbra.

Tuzla će 6. i 7. oktobra biti domaćin oko 200 karatista iz 16 zemalja. Selektor ženske karate reprezentacije BiH Fikret Selman je kazao da se organizacione pripreme polako privode kraju, te da je trenutno jedan od najvećih problema zatvaranje finansijske konstrukcije.

"Neki od problema su i sam dolazak i smještaj takmičara, a imamo i otežavajućih okolnosti što se tiče viza. Žao nam je što se FBiH nije uključila u organizaciju. Ovakva manifestacija se u svijetu pravi s grupom od najmanje 100 ljudi, a kod nas je sve palo na dva, tri čovjeka. Zahvaljujem svim ljudima koji su pomogli. Velika bi mrlja bila da smo mjesec dana prije održavanja šampionata odustali", istaknuo je Selman.

Boje bh. zastave u kategoriji do 68 kilograma branit će istaknuta tuzlanska karatistkinja Amila Fazlić, koja je naglasila da su bh. borci fizički spremni za takmičenje.

"Odradili smo sve treninge kako treba. Nažalost, prije dvije sedmice sam ružno stala na desnu nogu i istegla mišić. Trenutno se oporavljam i idem na terapije. Nadam se da će sve biti u redu i da ću dati svoj maksimum na mediteranskom šampionatu", rekla je Fazlić.

Pod okriljem šampionata bit će održan i kongres Mediteranske karate federacije te sudijski seminar.