Red Bull X-Fighters
0

Turneja od milion dolara krenula iz Dubaija

Klix.ba
Levi Sherwood (Novi Zeland) je pobjednik prve utrke na otvaranju Red Bull X-Fighters svjetske turneje 2012 u Dubaiju (UAE). Nekadašnje FMX "čudo od djeteta", Sherwood je ostvario prvu pobjedu nakon 2010. godine.

Ovog vikenda, Levi Sherwood je osvojio prvo mjesto u Dubaiju pred 20.000 gledalaca na stazi smještenoj na prelijepoj pješčanoj plaži Jumeirah, koja dijeli tirkizno more Perzijskog zaljeva od blistavih nebodera Dubaija. Bila je ovo četvrta pobjeda u karijeri za Sherwooda i prva nakon trijumfa u Londonu 2010. godine, a ujedno i sjajan početak šestomjesečne turneje vrijedne milion dolara. Turneja se nastavlja i takmičari će posjetiti još pet gradova na četiri kontinenta. Iznenađujuće drugo mjesto u Dubaiju ostvario je Rob Adelberg (Australija), dok je Javier Villegas (Čile) završio utrku na trećem mjestu.

Bila je ovo noć puna iznenađenja, jer su prošlogodišnji pobjednik Red Bull X-Fighters svjetske turneje Danny Torres (Španija) i ovogodišnji favorit Andre Villa (Norveška), ispali već u četvrtfinalu. Torres je zavšio na osmom mjestu, dok je Villa ostvario peto mjesto. Villa je prethodno plakao od sreće nakon što je u kvalifikacijama ostvario drugo mjesto, očigledno obuzet emocijama što se vratio utrkama nakon prošlogodišnjeg loma noge. Međutim, bilo je jasno da je Sherwood u vrhunskoj formi u vrelom Dubaiju, još jednom pokazavši svoju neuporedivu fleksibilnost i stil na najprestižnijem freestyle motokros takmičenju sa nagradnim fondom od milion dolara.

Red Bull X-Fighters je prerastao u najveću i najugledniju motokros turneju na planeti, nakon što je osnovan 2001. godine, u kojoj se najbolji FMX vozači takmiče za bodove u šest utka na četiri kontinenta. Nakon Dubaija naredna utrka se vozi 12. maja u Glen Halenu (SAD).

Razultati Red Bull X-Fighters 2012. u Dubaiju:

  1. Levi Sherwood (Novi Zeland)
  2. Rob Adelberg (Australija)
  1. Javier Villegas (Čile)
  2. Josh Sheehan (Australija)
  3. Andre Villa (Norveška)
  4. Todd Potter (SAD)
  5. Edgar Torronteras (Španija)
  6. Dany Torres (Španija)
  7. Eigo Sato (Japan)
  8. Mat Rebeaud (Švicarska)