Red Bull X-Fighters
0

Pobjeda Todda Pottera u SAD-u

Klix.ba
Todd Potter pobjednik je druge utrke turneje vrijedne milion dolara, Red Bull X-Fighters. Amerikanac je u subotu svojim nastupom na najvećoj i najzahtjevnijoj stazi oduševio publiku u Kaliforniji.

Potter je majstorski savladao najveću skakaonu ikad viđenu u Red Bull X-Fighters turneji, te je u uzbudljivom dvoboju uspio pobijediti Francuza Thomasa Pagèsa. Wes Ages (SAD) je takođe pružio sjajan nastup i osvojio treće mjesto u svom prvom nastupu, a pri tome je dobitnik nagrade Swatch Best Move.

Potter, Pagès i Ages su ostavili bez daha 15,000 gledatelja u vreloj Kaliforniji nakon što su izveli nevjerovatne skokove na skakaoni za koju su mnogi takmičari rekli da je najstrašnija ikada. Mnogi od favorita, uključujući trenutnog šampiona Danny Torresa (Španija) i pobjednika utrke u Dubaiju Levi Sherwooda (Novi Zeland), odlučili su propustiti najveću skakaonu, a time su izgubili dragocjene bodove kod sudija i ispali u ranoj fazi takmičenja. Samo najhrabriji takmičari su se odlučili za izuzetno rizični skok od 20 metara do vrha stijene.

"Ovo je ostvarenje sna“, izjavio je Potter, koji je očigledno bio ljubimac publike tokom tri runde takmičenja. Potter je rekao da se isplatila hrabrost u Glen Helenu, te je izazvao svoje rivale da nauče da izvode velike skokove ukoliko žele pobijediti na ovakvim utrkama. „Mislim da moraju stisnuti zube i skočiti, o tome se radi. Ne možete samo kružiti i izvoditi jednostavne trikove. Ovim skokom se vraćate korijenima freestyle motokrosa.“

Pagès je svojim trikovima zadivio publiku i sudije u četvrtfinalu i polufinalu, ali je u finalu pogriješio prilikom skoka.

"Bio sam umoran i jednostavno sam promašio.“, rekao je Francuz. Danny Torres je završio na osmom mjestu, a ispred njega je bio Levi Sherwood. Obojica su završili takmičenje u ranoj fazi bez pokušaja velikog skoka. Potter trenutno vodi u turneji sa 135 bodova. Pobjednik utrke u Dubaiju, Levi Sherwood trenutno je drugi sa 120 bodova, a isti broj bodova ima Javier Villegas (Čile).

Naredna utrka Red Bull X-Fighters svjetske turneje 2012 održat će se 16. juna u Istanbulu, a nakon toga turneja se nastavlja u sljedećim gradovima: Madrid (20. juli), Minhen (11. august) i Sydney (6. oktobar).